GLOBUS

Venecuela: Zbog nestašice papira i tinte, nevažeće pasoše mogu koristiti sljedeće dvije godine

( Ilustracija/Bloomberg)

J. B.

12.10.2017

Predsjednik Maduro je potpisao hitnu odluku o produženju važenja pasoša zbog nestašica u nacionalnoj agenciji za pasoše. Venecuelancima je rečeno da svoje nevažeće pasoše mogu koristiti još dvije godine, s obzirom da je država nestala bez papira i tinte. 

Najmanje milion Venecuelanaca je mjesecima čekalo nove dokumente, dok u međuvremenu nisu mogli putovati.

Iz agencije za pasoše je u martu saopćeno da pasoši još uvijek nisu završeni zbog ''nedostatak materijala'', uprkos činjenici da je potražnja za putnim dokumentima rekordno visoka, jer Venecuelani žele da pobjegnu iz političke krize i duboke recesije. 

95 posto prihoda države čini izvoz nafte, a s obzirom na to da su svjetske cijene nafte drastično pale 2015. godine, Venecuela nije imala novčana sredstva potrebna za uvoz osnovnih dobara kao što su hrana i medicina, stvarajući akutne nedostatke i ogromnu ljutnju prema lideru Maduru.


Na cijelu mizeriju u kojoj se nalazi stanovništvo Venecuele, dodaje se i porast kriminala - naročito u glavnom gradu Karakasu, zbog kojih često dolazi do krvavih protesta protiv vlade. 

Skeptici su ranije izjavili da su uvjereni da je do kašnjenja zamjene pasoša kriv Maduro, te da je to očajnički pokušaj da ljude spriječi od odlaska iz države. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.