Erdoan: SAD u konzulatu kriju sumnjivo lice

Autor: Agencije
12.10.2017 17:56
A
A
A

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da SAD u svom konzulatu u Istanbulu kriju "sumnjivo lice".

Kako je rekao, "sumnjivo lice" povezano je sa imamom koji živi u SAD, a kojeg Ankara okrivljuje za prošlogodišnji neuspjeli pokušaj puča.

Ankara za organizovanje pokušaja puča u julu 2016. okrivljuje imama Fetulaha Gulena (Fethullah), koji godinama živi u egzilu u SAD, a na osnovu optužbi za veze s njim turske vlasti su uhapsile više od 50.000 ljudi, dok je 150.000 ljudi smijenjeno ili suspendovano sa položaja u vojsci ili u javnom i privatnom sektoru.

Erdoan je kazao i da Turska ostaje pri odluci o obustavi izdavanja turskih viza u SAD, kao odgovor na obustavu izdavanja američkih viza u Turskoj, prenio je Reuters.

Ranije je optužio odlazećeg ambasadora SAD Džona Basa (John Bass) da je kriv za spor Ankare i Vašingtona, navodeći da američka strana zbog tog diplomate žrtvuje odnose sa jednim NATO saveznikom.

Zbog hapšenja zaposlenih u američkim diplomatskim misijama u Turskoj, Vašington je prije nekoliko dana obustavio izdavanje viza Turcima, na šta je Ankara odgovorila recipročnom mjerom, što je dovelo do diplomatske krize.