Historijski sporazum o saradnji EU i Kube stupa na snagu 1. novembra

Autor: Fena
12.10.2017 21:47
A
A
A

Historijski sporazum o saradnji između EU i Kube stupit će na snagu 1. novembra, saopćio je danas Brisel, u velikom naporu ka normaliziranju veza dok su napetosti visoke između Havane i Vašingtona.

Sporazum o političkom dijalogu i saradnji, potpisan u decembru 2016., polaže osnovu za trgovinske odnose i u širokoj javnosti se smatra evropskim prkosom prema tvrdokornom stavu američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) prema komunističkom otoku.

Sporazum znači da će se Kuba pridružiti drugim latinoameričkim zemljama koje imaju slične sporazume s EU, čiji su odnosi s otokom ranije regulirani u okviru takozvane 'zajedničke pozicije' koja povezuje stanje s ljudskim pravima s ekonomskim vezama.

- Sporazum između EU i Kube stupit će na snagu provizorno 1. novembra - izjavila je glasnogovornica izvršnog tijela EU, Evropske komisije, za AFP.

Puna provedba zahtijevat će ratifikaciju scvih 28 članica EU, u složenom procesu koji bi mogao potrajati godinama.

Dvije strane saglasile su se da uključe dijalog o ljudskim pravima u sporazum, o kojem je pregovarano dvije godine od aprila 2014. čime je otklonjena i posljednja prepreka.

Približavanje dvije strane dolazi u vrijeme dok se iodnosi između Havane i Vašingtona pogoršavaju nakon historijskog približavanja u vrijeme ranijeg predsjednika Baraka Obame (Barack).

U ovom su mjesecu SAD naredile protjerivanje 15 kubanskih diplomata, optužujući Havanu da nije zaštitila američko diplomatsko osoblje od niza napada na njihovo zdravlje.

Napadi, za koje su američki zvaničnici prvobitno sugerirali da sui mogli biti izvedeni nekom vrstom akusične sprave, ugrozili su zdravlje najmanje 22 službenika američke ambasade u Havani tokom proteklih nekoliko mjeseci.

Više o:

Havana Kuba EU