GLOBUS

Erdoan: Nema problema s nabavkom sistema "S-400"

Srna

13.10.2017

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je danas da ne postoji problem povodom plana da njegova zemlja kupi ruski protuvazdušni sistem "S-400" i dodao da su u toku razgovori i o sistemu "S-500", prenose turski mediji.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu (Mevlüt Çavuşoğlu) izjavio je ranije da bi Turska mogla da se obrati nekoj drugoj zemlji u potrazi za sistemom raketne odbrane ukoliko Rusija ne pristane na zajedničku proizvodnju raketnog štita. 

Erdoan je u obraćanju novinarima tokom povratka sa putovanja u Ukrajinu i Srbiju rekao da neće biti zajedničke proizvodnje "S-400" u prvoj fazi kupovine, ali da će se to dogoditi u drugoj fazi.

- U razgovorima sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom mi ne razmišljamo o tome da se zaustavimo na "S-400". Razgovarali smo i o "S-500" - dodao je Erdogan.

"S-500" je savremeniji sistem protuvazdušne odbrane, koji je još u razvoju.

Pojedine zapadne zemlje smatraju da je odluka Turske da kupi "S-400" udarac za NATO, čiji je Ankara član, zbog tenzija u odnosima Alijanse i Moskve povodom kriza u Ukrajini i Siriji.

Drugi razlog za zabrinitost je taj što rusko naoružanje ne može biti integrisano u sistem odbrane NATO-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.