Tramp danas objavljuje povlačenje podrške za iranski nuklearni sporazum

Autor: Fena
13.10.2017 09:10
A
A
A

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump), u svom govoru koji će održati u petak u Bijeloj kući, planira povući podršku za nuklearni sporazum s Iranom i izložiti agresivniju strategiju.

Ovim potezom se Sjedinjene Američke Države ne bi povukle iz ovog sporazuma, ali bi Kongresu bilo dato 60 dana da odluči da li će SAD to uraditi ponovnim uvođenjem sankcija. 

Državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) se o tom pitanju konsultuje sa svojim kolegama u Evropi i Kini, kazali su zvaničnici.

Tramp je pod velikim pritiskom koji dolazi iz SAD i svijeta da ne poništi ovaj sporazum. 

Po sporazumu iz 2015. godine, Iran je pristao zamrznuti svoj nuklearni program u zamjenu za djelimično ukidanje sankcija.

Tramp već dugo kritikuje ovaj sporazum i tokom svoje predsjedničke kampanje je obećavao poništiti ga.

Kongres od predsjednika zahtijeva da svakih 90 dana potvrdi da se Iran drži svog dijela sporazuma. Tramp je to učinio već dvaput. 

Špekulacije da bi Tramp mogao odbiti da to ponovo učini izazvale su paniku među američkim saveznicima i nekim članovima njegove vlastite administracije.

Ministar odbrane Džim Matis (Jim Mattis) ranije je ovog mjeseca Senatu kazao da nije u državnom interesu da se SAD povuče iz ovog sporazuma. 

CNN piše da bi Trampovo povlačenje podrške moglo pokrenuti lavinu posljedica koje će dovesti do konačnog kolapsa ovog važnog sporazuma.

Ukoliko se to dogodi, Tramp ili neko od njegovih nasljednika u Bijeloj kući jednog dana bi se mogao suočiti s odlukom da li da upotrijebi vojnu silu kako bi zaustavio Iran u razvijanju nuklearne bombe. 

Tramp će svoj govor održati u 18.45 po srednjoevropskom vremenu.