(Foto: AFP)

Turske snage zauzele položaj u sirijskom Idlibu

Autor: J. B.
13.10.2017 09:59
A
A
A

Turske snage koje su u četvrtak ušle u Sirijsku pokrajinu Idlib su počeli postavljati opservacione pozicije za koje se pretpostavlja da su usmjerene prema kurdskoj policiji, prenose svjetske agencije.

- Udružene turske oružane snage ušle su na teritoriju Sirije i započele su postavljati opservaciona mjesta, rekao je Mustafa Sejari, zvaničnik u buntovnoj grupi Slobodne Sirije (Free Syrin Army).

Turska je poslala konvoj od 30 vojnih vozila, a predsjednik Erdoan (Erdogan) je u subotu izjavio da je u toku niz ''ozbiljnih operacija'' sa udruženim pobunjeničkim grupama, kao dio ''de-eskalacionog'' dogovora koji je Turska postigla sa Iranom i Rusijom u Kazahstanu.

''Astana'' dogovor sa Asadovim stranim saveznicima Rusijom i Iranom podrazumijeva smanjenje oružanih sukoba u nekoliko sirijskih pokrajina, uključujući Idlib.

Tahrir al-Sham, moćni džihadistički savez koji kontrolira većinu te teritorije nije dio ovog dogovora i u sukobu je sa nekim pobunjeničkim grupama koje Turska podržava.

Međutim, kako svjedoci javljaju, grupa je u četvrtak ispratila snage turskog konvoja, ukazujući na to da možda ne postoje nikakvi sukobi između njih.