Južnokorejski sud produžio pritvor bivšoj predsjednici

Autor: Fena
13.10.2017 14:31
A
A
A

Južnokorejski sud je u petak odlučio produžiti pritvor smijenjenoj predsjednici Park Geun-hye kojoj se sudi zbog optužbi za korupciju, uključujući primanje mita. 

Centralni okružni sud u Seulu je izdao još jedan nalog za hapšenje Park koji znači da ova bivša čelnica u pritvoru provede dodatnih šest mjeseci, izvještava Xinhua.

Park je privedena krajem marta nakon što je ustavni sud naredio njenu smjenu zbog korupcijskog skandala u kojem su učestvovale Park i njena dugogodišnja prijateljica Choi Soon-sil.

Prvobitni nalog za hapšenje ističe u ponedjeljak. Po lokalnom zakonu, osoba osumnjičena za krivična djela može u pritvoru provesti i do šest mjeseci, ukoliko postoji nalog za pritvaranje.

Lokalni mediji su prenijeli objašnjenje suda u kojem se navodi da je produženje pritvora opravdano zbog "zabrinutosti za uništavanje dokaza".

Tužioci su zatražili produženje pritvora kazavši da, ukoliko se Park bude sudilo dok je ona van pritvora, ona se neće pojavljivati na saslušanjima i to će opravdavati zdravstvenim problemima ili pripremama za izjašnjavanje.

Park se nije pojavila na nekoliko saslušanja navodeći da ima zdravstvene probleme poput boli u nožnom prstu.

Parkini advokati su također zatražili pojavljivanje velikog broja svjedoka, što je izazvalo kritike da ona namjerno pokušava odužiti saslušanja kako bi joj se sudilo na slobodi.