GLOBUS

Tilerson: Tramp se neće povući iz iranskog nuklearnog sporazuma

Fena

13.10.2017

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavit će tokom dana da iranski nuklearni sporazum više nije američki nacionalni sigurnosni interes, ali se neće povući iz historijskog sporazuma postignutoig 2015., niti će odmah ponovo uvesti sankcije Teheranu, sudeći po državnom sekretaru Reksu Tilersonu (Rex Tillerson), američkim zvaničnicima i savjetnicima administracije. 

Tramp će u svom govoru u popodnevnim satima po lokalnom vremenu izložiti ono što smatra konkretnim manjkavostima sporazuma, ali će se također fokusirati na brojne uznemirujuće iranske aktivnosti nevezane za nuklearni proigram, saopćili su Tilerson i drugi zvaničnici i savjetnici.

One uključuju iranski program balističkih projektila, podršku sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu (Bashar al-Assad), libanskom pokretu Hezbolah (Hezbollah) i drugim grupama koje destabiliziraju regiju, uključujuči one u Jemenu, sajber špijuniranju i kršenja ljudskih prava.

Tramp će u svom govoru obavijestiti Kongres o "decertificiranju" sporazuma, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPA), tvrdeći kako je moguće da se Iran pridržava slova sporazuma, ali da sam sporazum ne udovoljava američkim nacionalnim interesima.

Njegov govor stavit će akcenat na Kongres da odluči u roku od 60 dana da li da ponovo uvede sankcije, da promijeni zakon ili da ne čini ništa, sudeći po Tilersonu.

Ponovno uvođenje sankcija praktično bi uništilo sporazum.

Na osnovu trenutnog zakona, Tramp ima rok do nedjelje da obavijesti Kongres da li se Iran povinuje sporazumu koji je pregovaran 18 mjeseci od Obamine administracije i da utvrdi da li je još uvijek prioritet u američkoj nacionalnoj sigurnosti, prenosi "Associated Press".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.