GLOBUS

Ništa od direktnih razgovora Pjongjanga i Seula

Srna

15.10.2017

Političari iz Sjeverne i Južne Koreje neće održati direktne razgovore u Rusiji o raketnom i nuklearnom programu Pjongjanga uprkos tome što će prisustvovati istom događaju.

Predsjednica Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko razgovarat će odvojeno o krizi na Korejskom poluostrvu s predstavnicima sjevernokorejskog odnosno južnokorejskog parlamenta na marginama sutrašnjeg Kongresa parlamentaraca u Sankt Peterburgu.

Moskva je pozivala dvije zemlje da iskoriste priliku i obave direktne razgovore kako bi smanjili nesuglasice.

Međutim, zamjenik predsjedavajućeg ruske Dume Pjotr Tolstoj i neimenovani član sjevernokorejske delegacije naveli su da neće biti direktnih razgovora.

Neimenovani predstavnik sjevernokorejske delegacije istakao je da američki pritisak na Pjongjang i zajedničke američko-južnokorejske vježbe znače da nisu ispunjeni preduslovi za slične razgovore.

Predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove Gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosjačov istakao je da će Moskva ponovo pokušati da ohrabri dvije delegacije da održe direktne razgovore uprkos nedostatku napretka.

Sjevernokorejske nuklearne i raketne probe izazvale su globalne tenzije i uvođenje nekoliko rundi međunarodnih sankcija Vijeća sigurnosti UN Pjongjangu.

Planom o deeskalaciji tenzija, koji podržavaju Rusija i Kina, Sjeverna Koreja bi trebalo da suspenduje svoj program balističkih projektila a SAD i Južna Koreja bi istovremeno uveli moratorijum na obimne raketne manevre, čime bi trebalo da budu omogućeni višestrani razgovori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.