GLOBUS

Irska odsječena od svijeta tokom uragana Ofelija, a tek slijedi najgore u narednim satima

Avaz.ba

16.10.2017

Tropska oluja "Ofelija" koja danima tutnji ka Evropi danas je pogodila južnu obalu Irske.  

Izdata je crvena uzbuna za okruge na zapadu zemlje, a navodi se da će Ofelija donijeti udare vjetrova od 80 do 130 kilometara na sat u ponedjeljak, što dovodi mogućnost oštećenja zgrada i poplava.

Kako prenose agencije, Ofelija" je odsjekla irsko ostrvo od svijeta. Nevrijeme je već odnijelo prve žrtve. Republika Irska i Sjeverna Irska odsječene su od svijeta zbog uragana "Ofelija" koji je pogodio ovo ostrvo rano jutros!

Skoro sve plovidbe od irskog ostrva ka Škotskoj, Engleskoj i Velsu otkazane su do daljnjeg. Većina avio kompanija otkazala je svoje letove još jučer, ostali avio prevoznici prizemljili su avione poslije 12 sati, po lokalnom vremenu.



Gradovi Sjeverne Irske, od Njukasla, na jugu, do Londonderija, na sjeveru zemlje, avetinjski su pusti u iščekivanju najjačeg udara uragana Ofelija. Crveni meteo alarm za vjetar na snazi je na cijelom ostrvu. U Republici Irskoj, do sada je poginulo troje ljudi.

Vjetar čupa drveće iz korijena, polomljene grane lete na sve strane, nekoliko škola i jedan stadion ostali su bez krovova!

U centru Belfasta, glavnog grada Sjeverne Irske, prvi naleti vjetra oduvali su cijeli zid jedne napuštene zgrade. Skele na jednoj građevini u Bangoru, nadomak Belfasta, odletjele su na ulicu. Vjetar je pokidao i električne stubove u mnogim dijelovima zemlje, pa je oko hiljadu stanovnika već bez struje.



Stanovnici na istočnoj strani ostrva pored Irskog mora prijavljuju ogromne talase. Mnogi putevi i mostovi zatvoreni su iz predostrožnosti. Dramatično je i na zapadnoj i sjevernoj strani ostrva koje zapljuskuje Atlantski okean.

U mnogim dijelovima Sjeverne Irske struja je nestala još prije 15 satu, kada su prvi naleti "Ofelije" stigli do ove zemlje.

Najjači udari uragana očekuju se u narednih nekoliko sati, a naleti vetra već sada su toliko snažni da je skoro nemoguće izaći na ulicu. Škole su zatvorene.

Većina privatnih prodavnica i firmi je zatvorena, a ostale kompanije dozvolile su zaposlenima da napuste posao oko 15 sati, kada su prvi naleti vjetra stigli do Belfasta, prijestonice Sjeverne Irske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.