GLOBUS

''Nazi-baka'' ponovo osuđena: Tvrdi da je holokaust najveća svjetska laž

( Screenshot)

J. B.

16.10.2017

Njemački sud je osudio 88-godišnju ''Nazi-baku'' na šest mjeseci zatvora, što joj je ujedno i peta zatvorska kazna za negiranje holokausta.

Urzula Haverbek (Ursula Haverbeck) često negira masovna ubistva miliona Jevreja, što za zakonodavstvo u njemačkoj konstituira rasistični govor mržnje.

Iako je bila osuđena više puta, nije odslužila zatvorsku kaznu s obzirom da je istraga u nekoliko slučajeva još uvijek u toku.

Tokom javnog pojavljivanja u januaru Haverbek je ponovila svoje tvrdnje da ''nije tačno'' da je Aušvic (Auschwitz) bio kamp smrti. Također je negirala da je 1.1 miliona ljudi ubijeno u koncentracionim logorima širom Poljske. Međutim, Haverbek je tvrdila da je samo citirala knjigu koju je predstavljala. 

''Nazi-baka'' je ozloglašena ekstremistkinja i nekadašnja šefica desničarskog trening centra zatvorenog 2008. godine zbog širenja nacističke propagande.

Također se pojavila i na televiziji kako bi izjavila da je ''holokaust najveća i najrasprostranjenija laž u historiji čovječanstva.''


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.