GLOBUS

Sjeverna Koreja upozorava: Nemojte surađivati sa SAD i bit ćete sigurni

( AFP)

J. B.

16.10.2017

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak upozorila države u UN-u da se, ukoliko žele biti sigurni, ne smiju pridružiti akcijama SAD-a. 

Kako prenose agencije upozorenje je bilo zapisano u kopiji dokumenta Ambasadora UN-a Kim In Ryong, o diskusiju o nuklearnom naoružanju, međutim, Kim nije glasno pročitao tu sekciju.

- Sve dok se države ne upliću u vojne akcije SAD-a protiv Sjeverne Koreje, mi nemamo potrebu da koristimo ili prijetimo upotrebom nuklearnog oružja protiv bilo koje države - piše u dokumentu.

- Cijela SAD je u našm dometu, a ukoliko se SAD usudi da okupira samo centimetar naše svete teritorije, neće moći pobjeći od kazne - završava se u dokumentu.

Tenzije između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje su narasle nakon serije testova oružja Pjongjanga i niza prepirki između američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i lidera Sjeverne Koreje Kim Jong Una.

Savjet bezbjednosti UN-a je jednoglasno uveo sankcije protiv Sjeverne Koreje zbog njihovog programa nuklearnih i balističkih raketa od 2006. godine, a ambasador Kim je u ponedeljak komitetu Generalne skupštine UN-a rekao:  

- Osim ako se neprijateljska politika i nuklearna prijetnja SAD temeljito ne iskorijene, nikad nećemo staviti naše nuklearno oružje i balističke rakete na pregovarački sto pod bilo kojim okolnostima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.