GLOBUS

Senatori u SAD postigli dogovor o zdravstvenom osiguranju

Avaz.ba

17.10.2017

Američki senatori postigli su dogovor o nastavku isplata osiguravajućim kompanijama za zdravstvenu zaštitu koje je blokirao predsjednik Donald Tramp (Trump).

Osiguravajuće kompanije su upozorile da će, ako se brzo ne omoguće te isplate, premije poskupiti, prenose agencije.

Tramp je u Bijeloj kući pozdravio dogovor senatora dvije stranke, koji će vjerovatno naići na protivljenje u Kongresu.  

Sporazum predviđa dvogodišnje produženje federalnih isplata osiguravajućim kompanijama koje je Tramp obustavio prošle sedmice, rekao je republikanac Lamar Aleksander, prenosi B92.net.

Aleksander i demokratska senatorka Pati Mart su nedeljama radili na zakonu o zdravstvenom osiguranju, nezavisno od neuspješnih pokušaja lidera Republikanske partije da ukinu "Obamaker", sistem zdravstvene zaštite koji je uveo prethodni predsjednik Barak Obama (Barack).  

Iako dogovor Aleksandera i Mari predstavlja proboj, njima će biti potrebna podrška ostalih senatora. Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel nije odmah podržao dogovor, dok je lider demokrata Čak Šumer pozdravio dogovor kao korak naprijed koji će kratkoročno pružiti stabilnost na tržištu zdravstvenih osiguranja.

Tramp je prošle sedmice objavio da se zaustavljaju isplaćivanja subvencija predviđenih "Obamakerom". 

On je ocijenio da se "Obamaker" urušava i pozvao je demokrate da postignu dogovor s njim o promjeni sistema zdravstvene zaštite.

Ukidanjem subvencija Tramp, koji nije uspio da u Kongresu ukine "Obamaker", doveo je u pitanje održivost sistema s ciljem da primora kongresmene iz obje partije da se uvede novi sistem.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.