GLOBUS

Savezni sudija blokirao novu Trampovu zabranu putovanja

Fena

18.10.2017

Savezni sudija na Havajima blokirao je najveći dio posljednje zabrane o putovanjima koju je donio američki predsjednik Donald Tramp (Trump), samo nekoliko sati prije nego što bi trebala stupiti na snagu, rekavši da revidirani predsjednički ukaz "pati od potpuno istih manjkavosti kao i njegov prethodni".

To je treći set ograničenja objavljenih od američkog predsjednika koji je osporen na sudu, u cjelini ili djelimično.

Američki oblasni sudija Derik Votson (Derrick Watson) objavio je presudu o zabrani za većinski muslimanske zemlje koju je osporila savezna država Havaji, upozoravajući da bi ograničenja putovanja razdvojila porodice i onemogućila upis polaznika koledža iz drugih zemalja.

Potparol Bijele kuće Sara Senders (Sarah Sanders) nazvala je presudu "opasno manjkavom" i kazala je da ona "onemogućuje predsjednikove napore da očuva sigurnost američkog naroda".

Ministarstvo pravde saopćilo je da će veoma skoro uložiti žalbu na presudu.

Sporna zabrana objavljena je u septembru i trebala bi danas stupiti na snagu za putnike iz Čada, Irana, Libije, Sjeverne Koreje, Somalije, Sirije i Jemena, skupa s nekim zvaničnicima venecuelanske vlade i njihovih porodica.

Trampova administracija je saopćila da je zabrana zasnovana na procjeni sigurnosne situacije u svakoj od tih zemalja i njihovoj spremnosti da dijele informacije sa SAD, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.