GLOBUS

Kurz započeo razgovore sa strankama o saradnji

( AFP)

Avaz.ba

21.10.2017

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastian Kurz, koji je danas dobio mandat od predsjednika Austrije za formiranje nove vlade, započeo je u petak navečer razgovore sa strankama o mogućoj saradnji i formiranju koalicije.

Prvi razgovor održao je sa šefom jedne od najmanjih političkih partija u parlamentu Neos, koja je dobila nešto više od pet odsto glasova i time predstavlja četvrtu snagu na političkoj sceni Austrije.

Kurz je sa liderom Neos-a Matijasom Štrolcom (Matthias Strolz) razmatrao koje velike reformske projekte želi da podrži Neos, kada u parlamentu bude potrebna dvotrećinska većina.

Štrolc je predložio sklapanje sporazuma o radu sa opozicionim strankama.

Kurz nastavlja razgovore sutra kada će se sastati sa šefom najmanje stranke u skupštini ''Liste Peter Pilc'', Peterom Pilcom (Pilz) koji je osvojio 4,4 posto glasova.

Zatim će se sastati i sa liderom Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristijanom Štraheom (Heinz-Christian Strache), strankom koja važi za najizvjesnijeg koalicionog partnera, a u nedjelju on će razgovarati sa liderom Socijaldemokratske partije (SPO) Kristijanom Kernom (Christian Kern).

Kurz je, prilikom dobijanja mandata za formiranje vlade, najavio da najprije želi sa svim strankama da razgovara o mogućnosti saradnje, a da će tek potom započeti koalicione pregovore sa jednom od parlamentarnih stranaka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.