GLOBUS

Slovenci sutra izlaze na predsjedničke izbore

Avaz.ba

21.10.2017

Birači u Sloveniji u nedjelju po šesti put od stjecanja nezavisnosti izlaze na predsjedničke izbore kako bi odlučili ko će idućih pet godina obnašati dužnost koja je prema ustavu uglavnom ceremonijalna, iako simbolički važna zbog prestižne uloge koju donosi na domaćoj političkoj sceni.

U petak su objavljene zadnje ankete i projekcije, uoči izborne šutnje koja nastupa u ponoć, i one izrazitu prednost za novi mandat daju sadašnjem predsjedniku države Borutu Pahoru, iako je na glasačkom listiću devet imena, a među njima i pet žena, najviše u odnosu na sve izbore do sada.

Prema projekciji koju su objavili tamošnji listovi, a prenosi Hina, temeljenoj na anketama vođenim od početka mjeseca, Pahor bi u nedjelju mogao dobiti 53,6 posto glasova, a njemu najbliži konkurent, mladi gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec 20,7 posto, što bi značilo da drugi izborni krug ne bi bio ni potreban.

Slična je prognoza i ljubljanskog "Dela" po kojoj Pahor ima potporu 54,6, a Šarec 21 posto birača.

Za sada je nejasno koliko taj odnos može promijeniti utjecaj zadnjih televizijskih sučeljavanja u četvrtak navečer, u kojima je Šarec bio mnogo aktivniji i dinamičniji nego do sada, napadajući aktualnog predsjednika da ni ustavne ovlasti koje ima nije koristio kako treba, nego se, kako je ustvrdio, nagodbenjački konzultirao sa strankama prije nego što je predlagao kandidate za ustavne suce i protukorupcijsku komisiju, sklapajući političke kompromise kako bi osigurao dvotrećinsku većinu.

Treći i četvrti najveći broj glasova u nedjelju bi mogle dobiti dvije žene, kandidatkinje dviju oporbenih stranaka desnog centra.

Europarlamentarka Romana Tomc, kao kandidatkinja Slovenske demokratske stranke (SDS), može očekivati 8,8 posto glasova, a predsjednica konzervativne Nove Slovenije (NSI) Ljudmila Novak 8,7 posto, prema projekciji "Večera" i "Dnevnika".

Njihove kasne kandidature, mlaka kampanja i činjenica da se desni centar nije mogao ujediniti oko zajedničkog kandidata svjedoče da je dio stranaka predsjedničke izbore shvatio kao zagrijevanje i profiliranje pred mnogo važnije parlamentarne izbore sljedeće godine, tvrde slovenski analitičari.


Da po svoj prilici stoji teza o tome kako su birači, ali i političke stranke sve manje zainteresirane za predsjedničke izbore jer u njima ne vide mehanizam za uspostavu željenih političkih odnosa vidi se i iz najava da će u nedjelju na birališta izići manje od polovice od 1,7 milijuna birača, ali i iz potpore kandidatima-autsajderima, jer bi pet preostalih Pahorovih konkurenata po anketama moglo zajedno dobiti manje od 4 posto glasova.

Među njima je i sadašnja ministrica obrazovanja Maja Makovec Brenčič, koju je kandidirala Stranka modernog centra (SMC), premijera Mire Cerara, koju na mjestu predsjednice vidi samo 0,8 posto birača, što je razočarenje za premijerovu stranku pred predstojeće parlamentarne izbore ili znak da se on, predlažući slabu kandidatkinju, prešutno slaže s reizborom Pahora, kojega su podržale dvije preostale stranke u Cerarovoj koaliciji. 

U predsjedničkoj utrci našlo se u Sloveniji ove godine i nekoliko izvornih i egzotičnih osobnosti, primjerice nekadašnji vođa navijača mariborskog nogometnog kluba Andrej Šiško, koji može računati na 1,1 posto glasova, zatim uspješni iako pomalo ekscentrični gradonačelnik Kopra Boris Popovič sa 0,4 posto, te dvije žene, za koje je prije nego što su istakle kandidature za predsjednički položaj malo tko čuo.

Mladu poduzetnicu i domaćicu Suzanu Laru Krause kandidirala je Slovenska pučka stranka (SLS), a stariju kandidatkinju Angelcu Likovič jedna do sada nepoznata konzervativna udruga, pa su i jedna i druga za kandidaturu uspjele skupiti dovoljno potpisa u propisanom roku. 

I jedna i druga založile su se u javnim istupima za radikalnu promjenu poduzetničke i moralne klime u državi. Zanimljivo je da je suprug Lare Krause Amerikanac i da se u predizbornim sučeljavanjima hvalila svojim znanjem kuhanja džemova i kiseljenja povrća što ga je stekla u djetinjstvu na selu.

Likovič je nešto poznatija jer je ranije ponekad nastupala u reality show emisijama na različitim kanalima, a uglavnom je u predizbornim sučeljavanjima osuđivala korupciju i nepostojanje pravne države. Negirala je da je "kandidatkinja Crkve". U više je navrata, međutim, istaknula da je za zabranu abortusa, a neke šokirala izjavom da abortus ne bi dopustila niti ženama koje su žrtve silovanja nego im pomogla da rode. 

Birališta u Sloveniji u nedjelju se zatvaraju u 19 sati, kada će biti objavljene prve projekcije rezultata, dok se konačni rezultati očekuju kasno navečer.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.