GLOBUS

Rasplakat će vas, molio prolaznike za novac kako bi spasio najboljeg prijatelja

( Ilustracija)

Avaz.ba

21.10.2017

Kako biste vi reagirali kad bi vam prišao beskućnik i zamolio vas da mu pozajmite novac? Da li biste vi uopće stali i čuli šta ima da kaže? Maja Žrobecka iz Poljske našla se upravo u takvoj situaciji i nije okrenula glavu.

Kad je krenula u šoping, beskućnik joj je prišao i tražio je 60 zlota (što je oko 30 KM). Stala je i poslušala šta ima da joj kaže. Objasnio joj je kako su mu šinteri uzeli psa, njegovog najvjernijeg prijatelja i da mu je potreban novac kako bi ga izbavio iz azila.

Maja u početku nije bila u potpunosti uvjerena da čovjek govori istinu, ali djelovao joj je dovoljno iskreno da ga pusti u svoj auto i krene s njim u azil.

U azilu je saznala da je čovjek i dan ranije pokušavao da "oslobodi" svog psa, ali nije uspio jer nije imao tih 30 KM. Radnica azila uvjerila je Maju da pas nije povrijeđen i da je sve vrijeme dobijao hranu.

- Platila sam i rekli su mi da imam veliko srce. Reakcija psa koji se toliko obradovao ponovnom susretu sa svojim vlasnikom je bila neopisiva i učinila me je toliko ponosnom jer sam na neki način mogla da pomognem tom čovjeku. Pouka ove moje priče je valjda da ne trebamo biti tako bezosjećajni prema drugim ljudima i da ne trebamo da imamo predrasude. Ovo nije nikakav blesavi altruizam, već ono što nas čini ljudima - napisala je na Facebooku.

Njena objava vrlo brzo postala je viralna, poljski Noizz piše kako je beskućnik bio toliko emotivan da nije mogao da nađe dovoljno riječi da joj se zahvali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.