GLOBUS

Bush napao 'teorije zavjera i laži' u američkoj politici, Obama još direktnije kritizirao

Avaz.ba

21.10.2017

U samo dva dana, dva bivša američka predsjednika, koji su nekad bili na suprotnim stranama političkog spektra, oštro su osudila sadašnje stanje u američkoj politici, očigledno govoreći o aktualnom predsjedniku Donaldu Trumpu, iako ga niti jedan nije spomenuo po imenu, prenosi Guardian.


U četvrtak je bivši predsjednik George W. Bush mlađi glasno osudio 'netrepeljivost, teorije zavjera i laži' u američkoj politici.

-Mladim ljudima trebaju pozitivni uzori. Maltertiranje i predrasude u javnom životu postavljaju raspoloženje u javnosti cijele nacije, pružaju odobrenje za okrutnost i netrepeljivost, i dovode u pitanje moralni odgoj djece - rekao je Bush. 

- Netrepeljivost bilo kojeg oblika je bogohuljenje protiv američkog mota, to znači da identitet naše nacije ovisi o prenošenju građanskih ideala sljedećoj generaciji. Potreban nam je novi fokus na građanski odgoj u školama - rekao je bivši republikanski predsjednik. 

U petak je i bivši predsjednik Barack Obama uputio dosad najžešću kritiku aktualnoj administraciji, bez da ju izravno spominje.  

-Ako morate dijeliti ljude kako bi pobijedili, nećete moći vladati njima. Nećete ih moći ujediniti nakon toga ako ste tako počeli - kazao je Obama.

- Umjesto politike koja odražava naše vrijednosti, imamo politiku koja inficira naše zajednice. Umjesto da tražimo način kako surađivati i riješiti stvari na praktičan način, imamo ljude koji pokušavaju namjerno razljutiti druge, demonizirati one koji imaju različite ideje, uzbuditi svoju izbornu bazu jer im to pruža kratkoročnu prednost - rekao je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.