GLOBUS

Španija suspenduje vladu Katalonije: Uklanjaju se regionalni lideri, vlast preuzima vlada u Madridu

Avaz.ba

21.10.2017

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je danas da španska vlada ne ukida autonomiju Katalonije, ali će suspendovati regionalnu vladu i ukloniti regionalne lidere koji su prekršili zakone, javljaju agencije. 

On je rekao i da je bilo neizbježno da španska vlada primeni Član 155 Ustava iako to nije željela.

Premijer Španije je rekao da će ovlaštenja katalonske administracije biti prenijeta na centralnu vladu i da želi da ograniči ovlaštenja katalonskog parlamenta.

Rahoj je rekao i da traži dozvolu da raspusti katalonski parlament i raspiše prijevremene izbore u tom regionu u roku od šest mjeseci.

Rahoj je izjavio i da su podaci o stanju katalonske ekonomije zabrinjavajući i da bi ona mogla da oslabi za 30 posto ukoliko bi bila nazavisna.

Ovo je prvi put da je centralna vlada Španije u Madridu primijenila član 155 Ustava kako bi rasformirala regionalnu vladu i sazvala nove izbore.

Prema članu 155, ukoliko regionalna vlada prekrši svoje ustavne obaveze ili "postupa na način koji ozbiljno ugrožava opšti interes Španije", zvanični Madrid može da "preduzme neophodne mjere da je silom natjera na saradnju ili da zaštiti pomenuti opšti interes". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.