GLOBUS

''Nastupa vrijeme diktature'' - Brojne reakcije na preuzimanje ovlasti nad Katalonijom

( Ilustracija)

Avaz.ba

21.10.2017

Brojni političari iz Katalonije su oštro reagirali nakon što je Vlada Španija aktivirala član 155. kojim preuzima ovlasti nad Katalonijom. Kako kažu, ovim djelom nastupa vrijeme diktature.

Katalonska nacionalna skupština objavila je status u kojem piše da je stigao čas da se oproste do člana 155. i da požele dobrodošlicu Republici Kataloniji.  

Reakcija predsjednika Karlesa Pidžmona (Carles Puigdemonta) bit će tek poznata u 21 sat kada će pročitati zvaničnu izjavu, a pretpostavlja se da će Katalonija večeras proglasiti nezavisnost. 

Sekretar organizacije Podemos Pablo Ehenike (Echenique) izjavio je da je duboko šokiran suspenzijom demokratije, ne samo u Kataloniji, već cijeloj Španiji.

- Svim demokratama se digla kosa na glavi zbog ovog što smo upravo čuli - rekao je.

Generalna sekretarka druge najjače stranke Katalonije ERC-a Marta Rovira kazala je da je ovo državni udar.

Reagirao je i član Škotske nacionalne partije Džon Nikolson (John Nicolson) koji je istakao da je Španija krenula jako opasnim i neliberalnim putem, s obzirom da je preuzela kontrolu nad katalonskom vladom i pokrenula hapšenje političkih zatvorenika.


Senat Španije zasjedat će sljedeće sedmice kada će biti konačno donesena odluka da li će Kataloniji biti ukinute ovlasti i raspisani novi prijevremeni izbori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.