GLOBUS

Vlada Malte nudi milion eura za pronalazak ubice novinarke

Foto Twitter

Avaz.ba

21.10.2017

Dafne Karuana Galicija (Daphne Caruana Galizia) ubijena je u ponedjeljak u eksploziji bombe koja je podmetnuta pod njen automobil

Vlada Malte ponudila je danas nagradu od 1,18 miliona dolara, odnosno milon eura, i punu zaštitu donosiocu informacije o identitetu ubice istraživačke novinarke Dafne Karuan Galicije. 

Vlada je u današnjem saopćenju nazvala napad bombom na novinarku, koji je izveden 16. oktobra, "slučajem od izuzetnog značaja", prenosi AP, uz napomenu da je ta novinarka izvještavala o korupciji pri čemu nije štedjela ni premijera i druge visoke zvaničnike Malte.

U saopćenju, malteška vlada ističe da nudi nagradu "bez presedana" svakom ko joj pruži informaciju koja bi dovela do identificiranja odgovornih za napad, koji je šokirao malu ostrvsku državu članicu EU. 

I osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž (Julian Asange) ponudio je u utorak nagradu u iznosu od 20.000 eura za informaciju koja će dovesti do hapšenja ubica malteške novinarke.

Dafne Karuana Galicija ubijena je u ponedeljak u eksploziji bombe koja je podmetnuta pod njen automobil. 

Ona se tokom posljednje dvije godine u svojim izvještajima o korupciji fokusirala na otkrića takozvanih "panamskih papira", odnosno 11,5 miliona dokumenata procurjelih iz interne baze podataka četvrte najveće of šor pravne firme u svetu, "Mosak Fonseka".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.