GLOBUS

Milijarder Babiš uvjerljivo pobijedio na češkim izborima

Avaz.ba

22.10.2017

Češki milijarder Andrej Babiš uvjerljivo je pobjedio na parlamentarnim izborima koji su se održali jučer, na kojima su birači rekli "ne" tradicionalnim strankama i "češkom Trampu" dali mandat za borbu protiv političke korupcije, iako je i sam suočen s optužbama za prevaru. 

Njegov populistički pokret ANO osvojio je 29,6 posto glasova, tri puta više od najbližeg suparnika, opozicionih konzervativaca Građanskih demokrata koji su dobili 11,3 posto.

Socijaldemokrati, koji su s ANO vodili vladu od 2014. pali su na rekordnih 7,3 posto, najmanje od mirnog razlaza sa Slovačkom 1993.

Drugi protestni pokret, krajnje desna Stranka slobode i izravne demokratije (SPD) na trećem je mjestu s jedanaest posto glasova. Vodi je češko-japanski poslovni čovjek Tomi Okamura, protivnik imigracije i pobornik izlaska iz EU-a.

Dramatični zaokret na političkoj sceni događa se uprkos ekonomskom rastu, uravnoteženom budžetu, najnižoj nezaposlenosti u EU-u i najbržem rastu plaća u proteklih deset godina.

Babis je suočen s teškim koalicijskim pregovorima jer su i bivši partneri socijaldemokrati i Kršćanski demokrati u subotu rekli da ne mogu biti u vladi s nekim ko je pod policijskom istragom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.