GLOBUS

Evo ko će vladati Kinom narednih pet godina

Avaz.ba

22.10.2017

U brojkama, kineska komunistička partija izgleda ovako: jedan lider, sedam članova Stalnog komiteta Politbiroa (gdje se dodnose najvažnije odluke), 25 članova Politbiroa, 205 članova centralnog komiteta i 2.300 delegata. Zanimljivo je da Komunistička partija Kine ima toliko članova - čak 90 miliona, da ukoliko bi bila država, bila bi 16. najnaseljenija zemlja na svijetu, piše američki CNN.

Za mjesto među "sedam veličanstvenih" konkuriše nekoliko uticajnih stranačkih funkcionera. Pored Si Đipinga, aktuelnog predsjedika i Li Kećanga, premijera Kine, koji su viđeni kao sigurni članovi, za preostalih pet mjesta konkurišu:

Čen Min'er 

Politička zvijezda u usponu, deo je takozvane Džeđang nove vojske, grupe Si Đinpingovih štićenika iz vremena kada je sadašnji predsjednik u istočnoj provinciji Džeđang početkom 2000. Zajedno su radili u provinciji godinama, a neki čak smatraju da bi u bliskoj budućnosti mogao da zauzme mjesto premijera. Trenutno nije dio ni Politbiroa, a njegov eventualni ulazak u Stalni komitet smatra se učvršćivanjem vlasti i moći Si Đinpinga.


Han Zeng

Hang Zeng je pravi politički "survajver". Preživio je nekoliko različitih šefova ili različitih frakcija, a trenutno je šef partije u Šangaju. Uprkos tome što je često na listi članova tzv. Šangajske klike, na čelu sa bivšim predsjednikom Đijang Ceminom, čini se da je u kratkom periodu od sedam mjeseci koliko su radili zajedno, osvojio povjerenje Sija. Povremeno se spominjao kao potencijalni premijer, ali gotovo sigurno će postati član Komiteta. 


Hu Čunhua

Smatra se propadnikom frakcije bivšeg predsjednika Hu Đintaa. Hu (54) je bio jedan od najmlađih političkih lidera u provinciji, a u jednom trenutku šuškalo se da bi mogao da bude Si Đipingov nasljednik u narednoj deceniji. Njegova moć počela je da blijedi baš po Sijem, ali možda i dalje ima dovoljno političkog kapitala da se dokopa najvišeg partijskog ešalona. 


Li Zansu

Si Đinpingova desna ruka zauzima mjesto koje se često poredi sa mjestom šefa osoblja u Bijeloj kući. Sa aktulenim predsjednikom poznaje se iz vremena kada su obojica bili mladi funkcioneri stranke početkom osamdesetig godina. Si je svog višedecenijskog kolegu, nakon višegodišnjeg rada u provinciji, doveo na mjesto na kojem se sada nalazi 2012. kada je preuzeo vlast. Uglavnom nije u centru medijske pažnje, mada je prošlog ljeta bio, nakon što je "Saut Čajna morning post" objavio da on i njegova porodica raspolažu velikim bogatstvom uz insinuaciju da su ga stekli korupcijom. Novine su povukle priču, a mnogi sumnjaju da je to uarđeno zbog političkog pritiska. 


Vang Huning

Njegova dugovečnost pripisuje se činjenici da se smatra glavnim strategom Džongnanhaija, kineskog pandana Bijeloj kući. Služio je kod tri predsjednika (Đijang Cemin, Hu Đintao i sad Si Đinping). Kao šef partijskog tink tanka uglavnom radi daleko od javnosti, mada je nekoliko puta viđen u pratnji aktulenog predsjednika na važnim prekookeanskim sastancima. Školovan je u oblasti politike, po zvanju je profesor, a nekoliko godina proveo je i u SAD. 


Vang Jang

Kineski vicepremijer često se smatra reformatorom. Nakon što je godinama radio u administraciji dva kineska premijera koji su smatrani reformatorima, Vang je počeo da se penje ka političkom vrhu u vreme Hu Đintaoa (bivšeg predsjednika Kine i generalnog sekretara komunističke partije). Zauzimao je visoke pozicije u gradu Čungking i pokrajini Guangdung. Od kada je postao dio sadašnjeg kabineta, učestvovao je u nekoliko pregovora između Kine i SAD o trgovini. Smatra se da je i dalje blizak Huu. Bio je kandidat za člana Stalnog komiteta i 2012. 


Zao Leji

Ovaj moćni političar ispod je radara javnosti, a nalazi se na čelu dijela stranke koji je zadužen za oraganizaciju. Leji je zadužen za kadrovska pitanja, nadgleda zapošljavanje, napredovanje i otpuštanje većine kineskih zvaničnika (koji su ujedno i članovi partije). Rođen je u udaljenoj pokrajini Đinghaj, gdje je proveo prvih 30 godina života, a u Peking se preselio kada je napredovao u partiji. 


Vang Kišan

Kineski neustrašiv borac protiv korupcije dugo se smatra jednim od najodanijih ljudi Si Đipinga. Kišan (69) i njegov tim tokom posljednjih nekoliko godina izveli su pred lice pravde više od milion zvaničnika, uključujući i ona na višim pozicijama, koji su smatrani Si Đipingovim rivalima. Bivši vicepremijer i gradonačelnik Pekinga također je poznat i kao stručnjak za ekonomiju i finansije u industriji. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.