GLOBUS

Jedna od najtraženijih teroristkinja na svijetu živi na Balkanu

Avaz.ba

22.10.2017

Silke Maer Vit (67), bivša članica terorističke organizacije Frakcija crvene armije (RAF), koja je izvršila seriju napada i ubistava u Njemačkoj između 1973. i 1995. godine, danas živi i radi u Makedoniji. 

Nakon atentata, ona je pobjegla u tadašnju Demokratsku Republiku Njemačku, ali je 1990. godine bila otkrivena, a naredne godine osuđena na 10 godina zatvora.  

Otac esesovac

Ona odavno nije dio politike, niti se bavi bilo kakvim kriminalnim aktivnostima, već je posvećena nauci, humanitarnom radu i međuetničkoj toleranciji. Sada, iz Skoplja, gdje piše knjigu, pokušava da otkrije pravu historiju Balkana.

- Živim u Skoplju, Makedonija. Pišem magistarski rad o historiji Balkana - rekla je Silke Maer Vit. 

Kao članica rukovodstva ozloglašene terorističke grupe Bader Majnhof, ona je o svom životu u Makedoniji govorila pred više od stotinu ljudi na debati u Muzeju Njemačke Demokratske Republike u Berlinu, prenosi skopska Alfa televizija.

Silke Maer Vit je 1977. godine bila umiješana u kidnapovanje i likvidaciju njemačkog industrijalca Hansa Martina Šlejera. Tada su bili ubijeni njegov vozač i trojica policajaca koji su ih štitili. 

Nakon atentata, ona je pobjegla u tadašnju Demokratsku Republiku Njemačku, ali je 1990. godine bila otkrivena, a naredne godine osuđena na 10 godina zatvora. Pet godina kasnije bila je prije vremena oslobođena.

Knjiga o Balkanu

Njen otac je za vrijeme rata bio esesovac, što je kod nje izazvalo revolt i odvelo je u redove marksističke RAF, sa kojom je učestvovala u terorističkim akcijama. 

Nakon izlaska iz zatvora posvetila se mirovnom aktivizmu. Kao predstavnik njemačke humanitarne organizacije radila je na međuetničkoj toleranciji na Kosovu.

Danas živi u Skoplju gdje piše magistarski rad i knjigu o balkanskoj historiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.