GLOBUS

"Air Force" je spreman da stavi na 24-satnu uzbunu svoje nuklearne bombardere

Ilustracija

Piše: S.Me.

23.10.2017

Američke zračne snage pripremaju se staviti na 24-satno pripremno upozorenje svoje bombardere naoružanim nuklearnim bombama, status koji nije viđen od kraja Hladnog rata 1991.

To znači da ova uspavana baza koja ima pistu dugu od 3,3 kilometara i koja je u obliku „Božićnog stabla“ ponovo na sebe parkira nekoliko B-52 bombardera, opterećena nuklearnim oružjem, budu u pripravnosti da polete na bilo kakvu uzbunu.


Nuklearni bombarderi u Barksdale bazi

- Ovo je još jedan korak koji pokazuje da smo spremni - rekao je general David Goldfein, šef komande zrakoplovnih snaga u intervjuu tokom šestodnevne turneje u Barksdejlu i drugih američkih zračnih baza koje podržavaju nuklearnu misiju.  Gledam to više kao, da ne planiramo, za bilo kakav događaj, već više za stvarnost globalne situacije u kojoj se nalazimo i kako smo ubjeđeni u spremnost da idemo dalje - kaže general.

Nuklearni bombarderi u Barksdale bazi

Goldfein i drugi visoki dužnosnici odbrane naglasili su da nije dato upozorenje, ali da su pripreme u toku u očekivanju da bi do toga moglo i doći. Tu odluki će donijeti general Džon Hejten (John Hyten), komandant američke strateške komande ili general Lori Robinson, šefica Sjevernog generalštaba SAD. STRATCOM je zadužen za nuklearne snage vojske i NORTHCOM je zadužen za odbranu Sjeverne Amerike. Ovu vijest je, također, prenio i The Sun

Stavljanjem B-52 nazad na upozorenje, samo je jedna od mnogih odluka sa kojima se suočavaju Ratne zračne snage (Air Force) jer američka vojska reagira na promjenjiv geopolitički okoliš, koji uključuje Sjevernu Koreju i njen ubrzano napredovajući nuklearni arsenal, konfrotacijski pristup predsjednika Trampa prema Pjongjangu i sve snažnije i aktivnije ruske oružane snage.

Goldfein, koji je najviši oficir zračnih snaga i član Zajedničke komande (Joint Chiefs of Staff), traži od svojih snaga da razmišljaju o novim načinima, da se nuklearno oružje može koristiti za sprečavanje ili čak borbu.

- Svijet je opasno mjesto i imamo ljude koji otvoreno govore o upotrebi nuklearnog oružja. To više nije bipolarni svijet gdje smo samo mi i Sovjetski savez. Imamo druge igrače vani koji imaju nuklearne sposobnosti. Nikada nije bilo važnije osigurati da dobijemo ovu misiju - zaključuje general.

Zaista, danas kada pogledamo svijet u kojem se nalazimo, izgleda kao neki napuhani balon koji samo što nije pukao. Čeka se samo da neko malo nekoga bocne i da sve eskalira u novi rat. Koji bi bio koban po čovječanstvo jer ovaj put nam prijeti velika mogućnost masovnog nuklearnog napada.

Novi svjetski poredak, kojeg su najavili mnogi svjetski lideri i javno protivljenje Putina istom, zatim prijetnje Sjeverne Koreje nuklearnim oružjem svima koji im se suprotstave, te Amerike koja igra glavnog policajca u svijetu. Ne donose baš optimistične buduće prognoze. Ali, svi se nadamo da one najveće eskalacije nikada neće doći.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.