GLOBUS

Tilerson u nenajavljenoj posjeti Bagdadu

Fena

23.10.2017

Američki državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) doputovao je u nenajavljenu posjetu Bagdadu, sastajući se s premijerom Hajderom al-Abadijem, satima nakon što je njegov ured optužio Tilersona za mješanje u unutrašnje stvari Iraka.

To je bio Tilersonov drugi sastanak s Abadijem u nekoliko dana. 

Nakon nedjeljnog sastanka, kome je prisustvovao i saudijski kralj Salman, Tilerson je izjavio kako je došlo vrijeme da se proiranske milicije koje su pomogle Bagdadu u pobjedi nad Islamskom državom "vrate kućama". 

Izgleda da Abadi ne dijeli Tilersonov stav.

- Nijedna strana nema pravo da se mješa u iračka pitanja - navodi se u saopćenju iz njegovog ureda. Saopćenje nije citiralo premijera lično, nego "izvor" blizak njemu. 

Vašington, koji također podržava Bagdad u borbi protiv Islamske države, zabrinut je da će Iran iskoristiti svoje pojačano prisustvo u Iraku i u Siriji gdje podržava predsjednika Bašara al-Asada (Bashar al-Assad), kako bi proširio utjecaj u regiji.

Utjecaj šiitskog Irana u Iraku, čije je stanovništvo također većinski šiitsko, porastao je od američke invazije u 2003. u kojoj je svrgnut dugogodišnji čelnik zemlje, sunit Sadam Husein (Saddam Hussein). 

Irački sunitski susjedi, među kojima je Saudijska Arabija, dijele američke brige rastućim iranskim utjecajem, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.