GLOBUS

Sijamske blizankinje sa dvije glave bore se za život

Avaz.ba

23.10.2017

Sijamske blizankinje rođene u Gazi spojene su tijelom ali imaju dvije glave. Međutim, djevojčice moraju da dobiju medicinsku pomoć u inostranstvu kako bi preživjele, prenosi "Mirror".

One se trenutno nalaze u bolnici, ali će morati da budu zbrinute van područja Gaze ili će njihovi životi biti u opasnosti.

Doktori čekaju da ministarstvo zdravlja u Palestini odluči da li djevojčice mogu da se liječe inostranstvu.

U međuvremenu, doktor Alam Abu Hamda, šef odjeljenja za novorođenčad u bolnici Šifa u Gazi, kaže da je njihova situacija komplikovana.

- Djeluje da je jedna beba dobro, dok druga baš i nije. Ne mogu da dobiju odgovarajuću njegu u području Gaze, tako da se nadamo da će biti prebačene u inostranstvu, gdje će biti razdvojene operacijom. Što brže budu premještene u inostranstvo, imat će veće šanse da se spase - rekao je on.

Fotografije pokazuju da svaka od njih ima po dvije ruke, ali su spojene putem stomaka.

Svaka od njih ima po jednu nogu, a jedna od djevojčica ima dva stopala pričvršćena za jednu nogu koja joj raste iz leđa.

Za sada o ovim djevojčicama pod prezimenom Ghanem brinu medicinske sestre u bolnici u Gazi.

Sijamski blizanci rađaju se jednom u 200.000 porođaja, a procenat preživljavanja kreće se od pet do 25 posto.

Oko 70 posto sijamskih blizanaca su djevojčice. Prošlog novembra, u Gazi su rođeni sijamski blizanci koji su imali jedno tijelo i dvije glave. To su bili prvi sijamski blizanci rođeni u ovom palestinskom gradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.