GLOBUS

Sjeverna Koreja uputila Zapadu "pismo bez presedana"

Avaz.ba

23.10.2017

Sjeverna Koreja poslala je Zapadu otvoreno pismo u kojem poziva na veliki oprez u slučaju "gnusne i nesmotrene" administracije Donalda Trampa (Trump).

U pismu, koje je bez presedana u dosadašnjim odnosima Sjeverne Koreje i Zapada, ističe se i kako je Sjeverna Koreja sada "punopravna nuklearna sila".

Vjeruje se da je pismo izašlo iz sjevernokorejskog Odbora za vanjske poslove te da je u tajnosti poslano na adrese vlada više zapadnih zemalja.

No, u javnost je izašlo tek zahvaljujući australskoj ministrici vanjskih poslova Džuli Bišop (Julie Bishop), do koje je došlo iz australske ambasade u Indoneziji gdje je stiglo iz sjevernokorejskog konzulata u Džakarti.

Stručnjaci ovo pismo nazivaju "porukom bez presedana", jer Kim Jong-unov režim sa Zapadom inače komunicira putem režimskog medija KCNA, a ne pismima, naročito ne otvorenim.

Sadržaj pisma osuđuje Trampovu retoriku u UN u kojoj se zakleo na totalno uništenje Sjeverne Koreje.

"Ako Tramp misli da prijetnjom nuklearnim ratom može baciti na koljena silu poput Sjeverne Koreje, gadno se preračunao i pokazao ogromno neznanje", navodi se u pismu.

Ovim pismom još su jednom potvrdili da imaju nuklearni arsenal kojeg su sami razvili, ali naglašavaju jednu zanimljivu stvar.

"Pravi neprijatelj nuklearne sile jest sam nuklearni rat", ističe se u pismu.

Sjeverna Koreja, stoga, poziva Zapad da bude oprezan po pitanju Donalda Trampa "koji svijet pokušava uvući u nuklearnu katastrofu".

Australska ministrica smatra kako ovaj novi način komunikacije dokazuje da savezničke sankcije protiv Sjeverne Koreje djeluju.

Dodaje i da je ovo pismo očajnički pokušaj Sjeverne Koreje da razjedini međunarodnu zajednicu, prenosi net.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.