GLOBUS

Misteriozna bolest "drma" Švedsku posljednjih 20 godina

( Youtube)

Avaz.ba

26.10.2017

Skoro dva desetljeća Švedska se bori protiv tajanstvene bolesti koja pogađa samo tražitelje azila u toj zemlji. Djeca se povlače u sebe, prestaju hodati i razgovarati i čak odbijaju otvoriti oči. Na kraju se ipak oporave, ali postavlja se pitanje, zašto se ovo događa samo u Švedskoj?


Kad ju je otac podignuo iz invalidskih kolica, devetogodišnja Sofi (Sophie) izgledala je beživotno. Ipak, kosa joj je zdrava i sjajna. No, njene oči su zatvorene. I ispod odjeće nosi pelenu. Posljednjih 20 mjeseci hrani se kroz cjevčicu.


Sofi i njena porodica tražitelji su azila iz bivšeg SSSR-a. Stigli su u decembru 2015. i smješteni su u naselju za izbjeglice u malom gradiću u središnjoj Švedskoj, pišu agencije.


- Njen krvni pritisak sasvim je normalan, ali ona je isključila svijest zbog okrutnog svijeta oko sebe, kaže dr. Elizabet Hultkranc (Elisabeth Hultcrantz). Svi refleksi joj rade normalno, raste joj i impulsna frekvencija kad je mnogo ljudi posjeti. Sve izgleda normalno, ali problem je još i u tome što ona ne otvara usta.


Ako nastane neki problem s cjevčicom za hranjenje, Sofi bi se mogla ugušiti. Doktori se slažu da je ovo stanje uzrok proživljene teške traume i nazivaju ga "Sindrom ostavljenih". Sofi je bila u automobilu sa svojim roditeljima kada je pred njih u domovini stao pripadnik lokalne mafije. Izvukao ih je van iz automobila i nanio im teške povrede.


Sofi je sve to gledala. Majku su na kraju pustili pa je ona zgrabila djevojčicu i pobjegla. Sofijinog oca su zadržali i on se ne sjeća što se dalje događalo. Svoju je suprugu i kćer našao tri dana kasnije, a zatim su se skrivali kod prijatelja iduća tri mjeseca dok nisu pobjegli u Švedsku.


Na ulasku u zemlju zadržali su ih satima. Tada se Sofi počela povlačiti u sebe. Kada je čula da su im rekli da ne mogu boraviti u Švedskoj, Sofi je prestala jesti i piti. "Sindrom ostavljenih" pojavio se u Švedskoj prvi put u 90-ima, a više od 400 slučajeva zabilježeno je u razdoblju od samo dvije godine, od 2003. do 2005.


Pojavile su se priče da roditelji truju djecu kako bi osigurali ostanak u zemlji ili da djeca glume, no ni za jednu od ovih tvrdnji nema dokaza, a ovakvi slučajevi, osim u vrijeme koncentracijskih logora, nisu zabilježeni izvan granica Švedske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.