GLOBUS

NATO se priprema za sukob sa Rusijom: Prave dvije nove vojne formacije

Avaz.ba

27.10.2017

Članice NATO-a namjeravaju da stvore još dvije nove vojne formacije za slučaj sukoba sa Rusijom. Nove strukture, kako pišu američki mediji, bavit će se zaštitom morske rute SAD - Evropa, kao i logistikom „natovskih“ snaga u Evropi.

Odluka o tome mogla bi biti donesena već u novembru na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO-a.

 

Brzo premiještanje

Rastuće tenzije u odnosima sa Moskvom navele su članice NATO-a da ponovo sagledaju mogućnosti brzog premiještanja vojnih snaga u zone potencijalnog konflikta, pišu američki mediji. A te mjere, kako se navodi, preduzimaju se u slučaju eventualnog sukoba sa Rusijom, piše Kurir. 

Pretpostavlja se da će u sferi odgovornosti novih formacija biti organizacija prebacivanja ljudstva i vojne opreme u Evropi, a pored toga, nove strukture će se baviti i zaštitom morskih puteva u Evropi, konkretno u Atlanskom okeanu i Sjevernom ledenom okeanu.

Mnogi vojni eksperti u formiranju nove natovske komande za zaštitu morskih puteva vide dio plana za buduće prebacivanje trupa i teškog naoružanja iz SAD u Evropu. 

Eksperti kažu da Alijansa danas ima ozbiljne logističke probleme na evropskom kontinentu, a njemački „Spiegl“ je nedavno objavio tajni dokument u kome se navode sve slabosti Saveza. Taj dokument otkriva i da se NATO ne bi mogao obraniti u slučaju napada iz Rusije.

U tom izvještaju se navodi da je od završetka Hladnog rata Savez „atrofirao“, a da je funkcionalnost logističke infrastrukture NATO-a ograničena.

Problem NATO-u ne stvara samo birokratija 29 zemalja-članica, koja bi znatno usporila proces kolektivne odbrane zemalja, već i strukturne slabosti Saveza.


Alijansi nedostaju i stvari kao što su prikolice za tenkove, vagoni za tešku opremu i moderni mostovi preko kojih može da prijeđe borbeni tenk „Leopard 2“, težak više od 60 tona.  

- Koja je korist od najskupljih oružanih sistema ako ne mogu biti transportirani i prebačeni tamo gdje su najpotrebniji? - navodi se u izvještaju.

Čak i proširenje snaga NATO-a za brzo reagiranje, navodi se u dokumentu, nije uspjelo da omogući da one djeluju brzo i ako treba održivo. 

NATO je ta pisanja opovrgao. Portparol Alijanse Oane Lungesku je rekla da su snage Alijanse sada „najspremnije i najsposobnije nego ikad prije ovih decenija“.

Birokratija na granicama

Međutim, vojni eksperti tvrde da se Alijansa suočava sa ozbiljnim logističkim problemima u Evropi. Konkretno, zbog birokratije na granicama vojni teret kasni na odredišta, a NATO bi zbog toga mogao imati ozbiljnih poteškoća u slučaju vojnog sukoba na evropskom kontinentu.

Otuda se i pojavila ideja o stvaranju „vojnog šengena“, koji podrazumijeva slobodno prebacivanje snaga NATO-a po zemljama cijelog bloka.

O tome je govorio i komandant američke vojske u Evropi, general-pukovnik Ben Hodžiz, koji je rekao da bi prilikom transporta oružja i vojnog tereta preko granica evropskih zemalja trebalo da na snazi budu posebna pravila koja bi omogućila brže prebacivanje snaga NATO-a.

Snage Alijanse moraju da se kreću i prebacuju jednako brzo ili još brže od Oružanih snaga Rusije, kako bi potencijal ’obuzdavanja‘ bio efikasan - rekao je on. 

Analitičari se slažu da je danas prioritetni zadatak NATO-a obnavljanje infrastrukture koja se gotovo raspala nakon završetka Hladnog rata. To se odnosi i na aerodrome, luke, željezničke stanice i pruge, skladišta municije…


Tokom Hladnog rata, Alijansa je imala prilično funkcionalan sistem, ali je on vremenom propao i zastario. 

Danas NATO pokušava da izgradi novi poboljšani sistem. Tokom Hladnog rata, američki kontingent u Evropi je dostizao brojku od 300.000 ljudi. Danas se spominje cifra od oko 60-70 hiljada ljudi u uvjetima konstantne rotacije.

Prema mišljenju eksperata, sve ovo što se sada dešava ukazuje na to da SAD pripremaju infrastrukturu u zemljama Istočne Evrope i baltičkim zemljama radi razmiještanja trupa i do 150 hiljada ljudi.

Ozbiljne prijetnje

Ruske vlasti pažljivo prate širenje NATO-a na istoku Evrope, a zvaničnici kažu i da je Rusija spremna da reagira ako se ta ekspanzija nastavi i postane ozbiljna prijetnja ruskoj nacionalnoj sigurnosti i cjelovitosti.

- NATO stalno otvoreno demonstrira silu, koristeći takozvanu taktiku ’zastrašivanja‘, provocirajući trku u naoružanju. Namjera da stvori dve nove jedinice se uklapa u tu taktiku… Ali, mi smo u koraku sa situacijom i pomno je pratimo. Ako budemo procijenili da je ono što rade SAD i njihovi sateliti opasno za nas, Rusija će reagirati munjevito i recipročno - poručio je šef komiteta Saveta federacije za odbranu i sigurnost, bivši komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Viktor Bondarev.

On je nazvao „apsurdnim i smiješnim“ objašnjenja SAD kojima pravdaju širenje svog vojnog prisustva u Evropi.

- Rusija neće prva započeti konflikt, to ne dolazi u obzir. Višestoljetna ruska historija potvrđuje da mi ulazimo u sukob samo kada nas napadnu, ali ako do toga dođe, odgovorimo munjevito - naglasio je Bondarev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.