GLOBUS

Tilerson: Administracija neće tražiti odobrenje Kongresa za objavu rata

Fena

31.10.2017

Američki državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) izjavio je da Trampova (Trump) administracija ne traži odobrenje od Kongresa za prekomorske vojne operacije protiv terorističkih grupa.

- SAD imaju zakonske ovlasti da provode kampanje protiv talibana, al-Kaide i njima bliskih snaga, uključujući i Islamsku državu, i trenutno ne tražimo nikakvo dodatno kongresno odobrenje za upotrebu sile - izjavio je Tilerson na kongresnom saslušanju.

Prema američkom Ustavu, samo Kongres ima ovlaštenje da objavi rat.

Američki poslanici trenutno razmatraju novo povlačenje Odobrenja upotrebe vojne sile (AUMF) iz 2001. godine, koje ovlašćuje korištenje američkih oružanih snaga protiv odgovornih za terorističke napade od 11. septembra 2001. i njima pridruženih snaga.

Tilerson je kazao da AUMF "ostaje kamen temeljac za aktuelne američke vojne operacije i još pruža zakonski okvir za borbu protiv te prijetnje".

Govoreći na istom saslušanju, američki ministar odbrane Džim Matis (Jim Mattis) kazao je da novi AUMF "nije zakonski neophodan" za bavljenje prijetnjom koju predstavljaju terorističke grupe.

Iako nije izrazio protivljenje novom zakonu, Matis je naveo da novi AUMF ne smije biti vremenski ograničen.

- Rat je u suštini nepredvidiv. Ne možemo postaviti čvrste vremenske okvire sukoba protiv bilo kojeg neprijatelja koji se nada da mi nemamo volje da se borimo toliko dugo koliko je neophodno - kazao je Matis, prenosi Xinhua.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.