GLOBUS

Ko pravi "etnički virus", koji će ubijati samo određene narode

Avaz.ba

31.10.2017

Ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je da "neke snage" prikupljaju biološki materijal Rusa.

- Genetski materijal Rusa se skuplja širom zemlje, profesionalno i sa namjerom - rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sastanka Vijeća za ljudska prava.

Tokom sastanka jedan od članova vijeća Igor Borisov rekao je da je neko, koristeći sisteme video nadzora, prikupljao fotografije Rusa za nepoznate svrhe. 

Na njegovu izjavu se nadovezao Putin i otkrio da ga brine nešto mnogo ozbiljnije, prenosi Alo.rs

Znate li da prikupljaju biološki materijal iz cijele zemlje i svih etničkih grupa – ljudi koji žive na svim područjima Rusije? Pitanje je - zašto to rade? To što čine, čine s određenom namjerom i vrlo profesionalno”, istakao je Putin i dodao da je ruski narod predmet velikog interesa, ali nije istakao čijeg niti na koga sumnja. 

On je pozvao na rješavanje ove situacije bez stvaranja panike.

Vladimir Putin je istakao da oni koji su prikupili biološki materijal Rusa mogu činiti s njim što su naumili, ali će i Rusi činiti ono što treba da čine. 

Nedavno je Američka komanda za vazduhoplovnu obuku (AETC) objavila konkurs za kupovinu uzoraka ribonukleinske kiseline (RNA) i biološkog tkiva Rusa evropske rase. Potencijalni dobavljač je morao da pošalje uzorke u AETC i priloži informacije o zdravstvenom stanju donatora.

Ruski mediji navode da je moguće da neko prikuplja materijal radi medicinskih ispitivanja, ali Ruse zabrinjava to što se traži isključivo biološki materijal njihovog naroda. 

Kako navode ruski zvaničnici, nejasno je da li Pentagon pravi biološko oružje koje bi moglo da ubija Ruse?

Član Vijeća za sigurnost i odbranu Franc Klintšević je rekao da takav scenario ne smije da bude ignorisan. 

“Ne kažem da se sprema biološki rat protiv Rusije. Ali, sigurno se radi na takvom scenariju", napisao je Klintšević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.