GLOBUS

Napadač ostavio poruku: ISIL stoji iza napada u Njujorku?

Avaz.ba

1.11.2017

Osumnjičeni za napad na Manhetnu u Njujorku u kojem je poginulo osam ljudi i najmanje 11 ih je povrijeđeno je iz Uzbekistana i zove se i Sajfulo Habibulaevic Saipov, prenose američki mediji među kojima i CNN. 

Saipov ima 29 godina i u SAD je došao 2010. godine, a ima vozačku izdatu u Tampi na Floridi, javlja NBC.

Saipov je radio kao vozač Ubera, a započeo je prije šest mjeseci u Nju Džersiju, rekli su iz Ubera za CNN.

Podsjetimo, vozač kamioneta je, nakon što je pregazio nekoliko ljudi, izašao iz vozila s dva predmeta u rukama koji su nalikovali na pištolje. Policija je na njega otvorila vatru i ranila ga u trbuh, nakon čega je i uhapšen. Trenutno je hospitaliziran i izvan životne opasnosti. Policija je uspjela s njim razgovarati prije operacije. 

O motivima napada zasad nema službenih informacija, no svjedoci tvrde da je po izlasku iz unajmljenog kamioneta Saipov počeo vikati 'Allahu akhbar', što je jedan od elemenata koji je policiju naveo da cijeli događaj počne tretirati kao teroristički napad.


CNN javlja da je u kamionetu pronađena poruka, napisana na engleskom jeziku, u kojoj stoji da je za napad odgovorna Islamska država.

Svjedoci koji su se našli na mjestu događaja ispričali su za BBC i NBC što su vidjeli u trenutcima nakon napada.

- Vidio sam da vozač ne krvari, ali izgledao je kao da šepa i vikao je na ulici. Izgledao je isfrustrirano, zbunjeno i uspaničeno. Tada su k meni potrčali kupci koji su vikali kako ima pištolj - rekao je jedan od svjedoka dodajući da on nije vidio da napadač ima pištolj te kako je izgledao dosta loše, iako nije bio vidno povrijeđen.

Drugi svjedok je za NBC rekao kako je čuo jaku buku iza sebe a kada se okrenuo vidio je kamion iza sebe.  

- Iz nekog razloga sam krenuo u tom smjeru i vidio sam tijela na tlu. Kada sam pogledao ima li još koga začuo sam 9-10 pucnjeva. Policija je došla do mjesta na kojem sam bio ja. I oni su bili zbunjeni kao ja - rekao je.

Dodao je kako je vidio tijela dvojice muškarca koje je pregazio kamion.

Tramp: Napadač je vrlo bolesna i neuravnotežena osoba

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) oglasio se na Twitteru povodom napada u kojem je u utorak u Njujorku poginulo osam osoba, a najmanje 11 ih je povrijeđeno, nazvavši napadača "vrlo bolesnom i neuravnoteženom osobom".

Dodao je i kako gradske vlasti "pozorno istražuju ovaj slučaj" , a objavu je zaključio riječima "Ne u SAD-u!".

I prva dama Melanija Tramp (Melania) je na twitteru stavila objavu kao reakciju na napad: "Srce mi je slomljeno zbog #NYC. Misli&molitve dok pratimo situaciju".  




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.