GLOBUS

Uzbekistanac priznao napad u Njujorku, Tramp zatražio smrtnu kaznu

Agencije

2.11.2017

Sajful Saipov (Sayfull), 29-godišnji Uzbekistanac priznao je da je počinio napad kamionetom na Menhetnu u kojem je poginulo osam ljudi, kazavši da ga je inspirirao ISIL te da se 'osjeća dobro' zbog svog čina, dok je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) za njega zatražio smrtnu kaznu.

Američke vlasti podnijele su jučer krivičnu prijavu protiv Saipova, inače doseljenika iz Uzbekistana, koji je optužen za gaženje biciklista i pješaka kamionetom dan ranije u južnom Menhetnu.

Saipov je kazao istražiteljima da ga je inspiriralo gledanje internetskih videa ISIL-a te kako je napad počeo planirati prije godinu dana.

Saipov, koji je hospitaliziran nakon što ga je policija ustrijelila, priznao je istražiteljima da je 22. oktobra unajmljenim vozilom izveo probnu vožnju te izjavio 'da se osjeća dobro zbog onog što je učinio'.

Kako se navodi u optužnici, Saipov je odbio pravo na šutnju, a na razgovor s predstavnicima vlasti iz postelje u bolničkom centru na Menhetnu pristao je bez prisustva advokata.

Prema navodima tužioca, kazao im je da je za napad izabrao Noć vještica jer je očekivao da će na ulicama biti više ljudi, te da je napad prvobitno planirao izvesti na mostu u Bruklinu te na biciklističkoj stazi na zapadnoj obali Menhetna.

"Terorista iz Njujorka je kazao da je sretan te je tražio da u bolničkoj sobi izvjesi ISIL-ovu zastavu. Ubio je osam ljudi, a teško povrijedio njih 12. Treba dobiti smrtnu kaznu!", poručio je Tramp putem Twittera.

Dan ranije, Tramp je izjavio da je otvoren za prebacivanje Saipova u vojni zatvor u Gvantanamo Beju na Kubi, gdje se nalaze i drugi zatvorenici, uključujući i navodne planere terorističkog napada od 11. septembra 2001.

Istražitelji su na mobilnom telefonu koji pripada Saipovu pronašli hiljade propagandnih fotografija i videa povezanih s ISIL-om, uključujući videoisječke koji prikazuju ISIL-ove zarobljenike odrubljenih glava, pregažene tenkom i ustrijeljene u lice.

Saipova se tereti po osnovi pružanja materijalne podrške i resursa stranoj terorističkoj organizaciji, konkrentno ISIL-u, te za osam smrtnih ishoda koje je prouzrokovao unajmljenim kamionetom.

Državni tužilac Džun Kim (Joon) kazao je da bi po prvoj tački Saipov mogao dobiti doživotni zatvor, dok bi po drugoj, ako to vlada zatraži, mogao biti osuđen na smrtnu kaznu.

FBI je, pak, jučer objavio da je pronađen 32-godišnji Mukhamadzor Kadirov (Mukhammadzoir), također porijeklom iz Uzbekistana, za kojim je ranije izdata potjernica zbog sumnje u umiješanost u napad.

Dužnosnici američkog ministarstva pravosuđa, pod uvjetom anonimnosti zbog trajanja istrage, izjavili su za Reuters da je Saipov bio u kontaktu s Kadirovim i još jednom osobom, ne dajući više detalja o tome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.