GLOBUS

Inicijativa za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u skupštini Turske

Fena

3.11.2017

Institut za istraživanje genocida Kanada, u saradnji s Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike i profesorima s univerziteta u Istanbulu, poslao je pismenu inicijativu predsjedniku i članovima Velike narodne skupštine Republike Turske za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, saopćeno je iz tog instituta.

Pismo je također poslano predsjedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoanu (Reccep Tayyip Erdoğan) i premijeru Republike Turske Binaliu Jildirimu (Yıldırım). 

U pismu su naveli da su "srpske snage u BiH od 1992. do 1995. provodile politiku agresije, etničkog čišćenja i genocid", te osuđuju izjave koje negiraju ili dovode u pitanje da masakr u Srebrenici predstavlja genocid.

- Više od osam hiljada nevinih koji su brutalno ubijeni u Srebrenici zaslužuju sjećanje na tragediju zbog onoga što ona jeste, genocid. Republika Turska, kao jedna od uglednih članica međunarodne zajednice, mora da osigura da odgovorni budu privedeni pravdi zbog svojih djela i da nauče lekcije iz Srebrenice, s ciljem sprečavanja budućih genocida - navodi se u inicijativi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.