GLOBUS

Santi Vila: Nastavlja se borba za samostalnu Kataloniju

Avaz.ba

6.11.2017

Vjerovatni novi lider katalonskih separatista Santi Vila kritikuje Karlosa Pudždemona zbog bijega u Brisel i brzopletosti pri proglašenju nezavisnosti, ali najavljuje nastavak borbe za samostalnu Kataloniju i dosadašnju autonomiju, te poručuje da želi referendum koji će svi priznati.

Santjago Vila Vićente, poznat i kao Santi Vila, važi za "prijateljsko lice katalonskog separatizma".

Vila je u danima kada su odnosi Madrida i Barcelone postajali sve napetiji pokušao da nađe neko rešenje koje bi svi prihvatili. Mediji navode da je za Vilu Pudždemon završena priča, te da Katalonci i vođstvo Pudždemonove stranke nisu ništa znali o njegovim namjerama da ode u Belgiju.

I Pudždemon i Vila imaju isti cilj - nezavisnost Katalonije, ali Vila taj cilj želi "da postigne unutar zakonskih okvira".

Kako prenosi "Dojče vele", Vila želi da "dovede Kataloniju pred vrata nezavisnosti", ali upozorava da su Katalonci sada vraćeni u doba kada uopće nisu imali ni autonomiju.

Nakon novih izbora u Kataloniji, koji će biti održani 21. decembra, Santi Vila želi da bude šef regionalne vlade.

Mediji navode da će Vila na izborima 21. decembra imati tri glavna programska cilja - odbranu institucija i samouprave, amnestiju za borce za nezavisnost i da Katalonci održe referendum o nezavisnosti koji će "priznati država Španija i međunarodne institucije".

Analitičari smatraju da je posljednji cilj teško ostvariv na način na koji Vila to želi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.