GLOBUS

Rajski dokumenti: Kraljica Elizabeta tvrdi da su njena ulaganja legitimna

( Arhiv)

Avaz.ba

6.11.2017

Velika količina od 13,4 miliona povjerljivih dokumenata otkriva kako bogati i moćni mogu prikriti imovinu i izbjeći porez, pokazala je istraga provedena širom svijeta.

Političari, slavne osobe i britanska kraljica su među imenovanima u dokumentima koje danas pregledavaju stotine novinara širom svijeta. Zasad se u njima ne spominje niko iz Hrvatske.

Dokumenti, nazvani "Rajski dokumenti" (eng. Paradise Papers), datiraju od 1950. do 2016. i uključuju mailove, poslovne sporazume i bankovne izvatke, prenosi Dnevnik.hr.

Procurili su iz advokatske tvrtke Appleby osnovane na Bermudima i tvrtke Asiaciti Trust iz Singapura, a nabavio ih je njemački list Sueddeutsche Zeitung i podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ).


Kraljica Elizabeta (Elizabetha) i američki ministar trgovine Vilbur RoS (Wilbur Ross) su dva najveća imena koja se spominju u dokumentima.

- Mi upravljamo nizom kraljičinih ulaganja i nekoliko njih se odnosi na prekomorske fondove - rekao je glasnogovornik Lančasterskog vojvodstva.

- Sva su naša ulaganja u potpunosti provjerena i legitimna - navodi se u njihovom saopštenju i ističe da kraljica "dobrovoljno plaća porez na svaki prihod koji dobije od vojvodstva".

Međutim, britanska glavna oporbena stranka pozvala je u ponedjeljak na javnu istragu.

BBC i britanski list Guardian, dvije partnerske organizacije ICIJ-a, privukle su pozornost na to kako je kraljica uložila 10 miliona funti u fondove na Kajmanskim otocima i na Bermudima.

- Nema ništa ilegalno u tim ulaganjima niti sugestija da kraljica ne plaća porez, ali mogla bi se postaviti pitanja treba li kraljica imati offshore investicije - piše BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.