GLOBUS

Nove mape zaprepastile svijet: Opasnost je mnogo veća nego što smo mislili

Avaz.ba

7.11.2017

Najnoviji grafički prikazi NASA-e pokazuju da opasnost od otapanja prijeti mnogo većem broju glečera nego što se do sada pretpostavljalo.

Fotografije prikazuju koliko se duboko grenlandsko kopno spušta u vodu, a na većim dubinama voda je toplija.

Nove karte, koje je NASA napravila u saradnji sa oko 30 naučnih ustanova, detaljnije nego ikada prikazuju morsko dno na obali i podnožje stijena ispod ledenog grendlandskog pokrivača.

Dva do četiri puta više glečera na obali dopire ispod površine mora. To je veoma loša vijest, jer površinskih 200 metara vode potiče sa Arktika, pa je ona samim tim prilično hladna, ali voda na većim dubinama stiže u to područje iz južnijih krajeva i toplija je za čak četiri stepena Celzijusa.


Glečeri u ovom toplijem dijelu mora brže će se otopiti, a ako se potpuno otope - što prema procjeni stručnjaka ne bi trebalo da se dogodi u narednih 100 godina - nivo mora mogao bi da poraste za 7,42 metra, sedam centimetara više nego prema ranijim proračunima.

- Rezultati pokazuju da ledu na Grenlandu prijeti znatno veća opasnost od klimatskih promjena nego što smo očekivali - kaže Džoš Villis iz NASA-e.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.