GLOBUS

Pudždemon prozvao EU i osudio "državni udar" u Kataloniji

Avaz.ba

8.11.2017

Svrgnuti katalonski predsjednik Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) zatražio je u utorak od čelnika EU-a da prestanu podupirati "državni udar" protiv njegove pokrajine koja je pod izravnom upravom Madrida od kraja oktobra.

Kada bi Katalonci ponovo na izborima predviđenim 21. decembra dali podršku strankama koje zagovaraju odvajanje od Španije, "biste li prihvatili rezultat glasovanja?", upitao je Pudždemon, u govoru pred oko 200 gradonačelnika iz Katalonije koji su stigli u Brisel. 

On je "državnim udarom" nazvao odluku Madrida da uvede mjere izravne vlasti u toj sjeveroistočnoj pokrajini.

Katalonski zagovornici nezavisnosti nastavili su u utorak internacionalizirati katalonsko pitanje slanjem oko 200 gradonačelnika u Brisel na protest, a španjolska vlada ih je pozvala na "zdrav razum" i "smirenost".

"Sloboda političkim zatvorenicima", pisalo je na engleskom jeziku na transparentu iza kojeg su 183 gradonačelnika pjevala katalonsku himnu ispred zgrade Evropske komisije u Briselu. 

Protesti su se time premjestili s katalonskih ulica u srce Evropske unije, gdje Pudždemon, zajedno s četvero svojih 'ministara' preko stranih medija govori svijetu kako se u Španiji "krše ljudska prava".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.