GLOBUS

Nakon španske i francuska Katalonija bi da se otcijepi

Avaz.ba

9.11.2017

U francuskoj pokrajini poznatoj kao Sjeverna Katalonija postoje oni koji žele nezavisnost od Francuske i ujedinjenje sa nezavisnom Katalonijom.

Oko dvije hiljade stanovnika Perpinjana, grada u jugozapadnoj francuskoj pokrajini Istočni Pirineji, izašlo na proteste pod sloganom “Mi smo Sjeverni Katalonci, želimo da odlučujemo”, mašući katalonskim zastavama. 


Historijski dio

Ta francuska pokrajina, koja se graniči s Katalonijom, zapravo je historijski dio Katalonije koji je pripao Francuskoj u skladu sa Pirinejskim sporazumom 1659, poslije rata između Francuske i Španije.

Francuska je tim sporazumom anektirala takozvanu Sjevernu Kataloniju, a takvo razgraničenje održalo se sve do danas.

Prema popisu stanovništva iz 2011, ta francuska regija ima 462.705 stanovnika, a katalonski je priznat kao jedan od službenih jezika regije, iako većina stanovnika govori francuski.

Za razliku od Katalonije, ova regija nema autonomni status, ali ime Sjeverna Katalonija ili francuska Katalonija i dalje se koristi u nezvaničnom kontekstu.

Protesti u Sjevernoj Kataloniji održani su upravo na godišnjicu Pirinejskog sporazuma, a zahtjev demonstranata mogao bi da proširi i na Francusku krizu zbog katalonskih težnji ka nezavisnosti.

Osim u Francuskoj, proteklog vikenda protesti solidarnosti sa katalonskim pokretom za nezavisnost održani su i u drugoj španskoj pokrajini sa izraženim separatističkim pokretom, Baskiji.

Pobuna Pudždemona

Podsjećamo, Katalonija je nakon referenduma o nezavisnosti koji Madrid nije priznao proglasila nezavisnost, nakon čega je španska vlada aktivirala Član 155 Ustava i smijenila katalonsku vladu, ali nije ukinula autonomiju pokrajine.

Katalonski lider Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) nakon toga otišao je u Brisel, a njemu i njegovim ministrima prijeti se suđenjem zbog pobune.

Katalonsko proglašenje nezavisnosti nije priznala nijedna svjetska sila i međunarodna organizacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.