GLOBUS

Više od 1.500 demonstranata bacalo rolne toalet papira ka zgradi rumunske vlade

Fena

9.11.2017

Broj demonstranata koji su srijedu navečer protestirali ispred sjedišta rumunske vlade protiv usvajanja Hitne vladine uredbe u vezi s amandmanima na paket pravosudnih zakona prešao je 1.500, a oni su izražavali svoje nezadovoljstvo bacanjem rolni toalet papira na  zgradu vlade.

Demonstranti su se ponovo okupili na trgu Viktoriei, nakon prvog kruga demonstracija u kojem su učestvovale stotine ljudi, javlja rumunska novinska agencija Agerpres. 

Demonstranti su uzvikivali antivladine slogane, pravili buku bubnjevima i vuvuzelama, nosili zastave i plakate s porukama: "Izađite iz domova ako vas se tiče!", "Ne želimo biti nacija lopova", "Sramota, sramota, zbog krvoprolića!".

Oni su također pjevali državnu himnu i uzvikivali "Bit ćemo ovdje, dan za danom". 

Demonstranti su nosili slike Liviua Dragnea, čelnika Socijaldemokratske partije i predsjednika Donjeg doma rumunskog parlamenta, te Kalina Popesku-Taričeanua (Calin Popescu-Tariceanu), čelnika Saveza liberala i demokrata za Evropu i predsjednika Gornjeg doma parlamenta, obučenih u zatvorske uniforme, te su ih nakon nekog vremena postavili na tlo i prekrili toalet papirom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.