GLOBUS

Plastični otpad u okeanu nadvladat će ribu

( Caroline Powers)

Fena

10.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Do 2050. godine smeće u okeanu će nadvladati ribu, a više od 5, 25 triliona komada plastičnog otpada već se nalazi u svjetskim morima. 

Statistike su prilično šokantne, kao i fotografije nastale krajem septembra i početkom oktobra 2017., koje je snimila fotografkinja Kerolajn Paver (Caroline Power) između otoka Roatan i Kajos Kočinos, s obale Hondurasa.

Otpad ima tendenciju da se okuplja oko morskih tokova i linija gdje pritječu dvije struje u okeanu. Morske struje učinkovito okupljaju morske otpatke i plastično onečišćenje dok u konačnici ne budu zarobljeni određenim strujama.

- Povećanje onečišćenja nema nikakve veze s nedavnim nizom brutalnih uragana na Karibima - kaže Paver. Zapravo, problem se događa već nekoliko godina.

- Problem smeća pogoršao se u posljednjih pet do sedam godina. Nekad su tu bile smeđe alge, s nešto plastike i stiropora. Sada, u određenim razdobljima godine, ta su područja gotovo u potpunosti prekrivena smećem - rekla je za IFLScience u e-mailu Paver koja je na otoku Roatan živjela 11 godina.

Mišljenja je kako su potrebne ogromne promjene načina na koji konzumiramo i živimo, što se može postići samo kroz široke političke odluke i velika infrastrukturna poboljšanja.

No, moguće je i da pojedinac napravi nešto za promjenu. Recikliranje je najočitiji korak, ali još je važnije smanjiti upotrebu plastike , primjerice izbjegavanjem stiropornih pakiranja, i osobnog ponovnog korištenja plastike koliko god je to moguće, tako da sami nosite svoje vrećice za kupovinu u dućan.

- Čak i kad bi jedan posto ljudi koji ovo vide promislio o svojoj uporabi plastike, to bi bio veliki korak naprijed - dodala je Paver.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.