GLOBUS

Putin: Rusija i Kina imaju slične poglede na problem u Sjevernoj Koreji

Agencije

11.11.2017

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija i Kina dijele slične poglede na sjevernokorejski problem, odnosno smatraju da sve strane treba da smanje tenzije i sjednu za pregovarački sto.

On je to rekao na konferenciji za novinare nakon samita azijsko-pacifičkih zemalja u Vijetnamu, prenosi Tass.

Što se tiče vanjskih poslova, kako bi diplomate rekle, Rusija i Kina dijele veoma slične stavove koji mogu biti isti kada se radi o ključnim problemina. Jedan od njih je Sjeverna Koreja. Smatramo da je to problem i ne priznajemo nuklearni status sjeverne Koreje. U isto vrijeme pozivamo strane u konfliktu da smanje tenzije i nađu snage da sjednu za pregovarački sto - rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, ne postoji drugo rješenje za taj problem, naglasivši da su Rusija i Kina ponudile putokaz za rješavanje problema, koji opisuje sve korake koje treba preduzeti.

Ruski predsjednik ukazao je na ohrabrujuće signale iz nekih zemalja, vezane za njihov stav prema sjevernokorejskom problemu.

Kao što ste mogli da čujete, postoje ohrabrujući signali, uključujući SAD i Južnu Koreju, da svako može da razumije da ne postoji alternativa mirnom rješavanju problema - dodao je Putin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.