GLOBUS

Bivši direktor CIA-e: Tramp se plaši Putina, Rusi i Kina hoće da ga izigraju

Agencije

12.11.2017

Dvojica bivših rukovodilaca američkih obavještajnih službi Džon Brenan (John Brennan) i Džejms Klaper (James Clapper) izrazili su strahovanje da je Vladimir Putin izigrao Donalda Trampa (Trump), prenosi Tanjug.

Oni su takav stav iznijeli nakon njegovih izjava o ruskom miješanju u predsjedničke izbore 2016., prenosi CNN.

Nakon kratkog susreta koji su dvojica lidera imali na marginama samita članica Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u vijetnamskom ljetovalištu Da Nang, Tramp je sugerirao da vjeruje da je Putin bio iskren kada je rekao da se Moskva nije miješala u američke predsjednicke izbore prošle godine.

Prijetnja koju Rusija predstavlja je očigledna. Pokušati da predstavite to na bilo koji drugi način, ja mislim da je zapanjujuće i da zapravo predstavlja opasnost po našu državu - rekao je Klaper, bivši direktor administracije za obavještajne agencije u SAD.

Brenan, koji je bivši direktor Centralne obavještajne agencije (CIA), istakao je da je po njegovom mišljenju "nejasno" zbog čega Tramp nije eksplicitnije osudio Putina kad to predstavlja "problem nacionalne sigurnosti".

Zaista mislim da Kinezi i Rusi misle da mogu da ga izigraju - rekao je Brenan i istakao da se "iz nepoznatog razloga" Tramp možda plaši Putina.

- Mislim da je Tramp iz nekog razloga bio zastrašen Putinom. Ono što on radi sa Rusima je možda iz naivnosti, neznanja ili straha - rekao je on.

Kako je ranije prenio Reuters, Tramp je pokušao danas da razjasni konfuziju u vezi sa tim da li je prihvatio negiranje miješanja u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore, koje mu je u subotu iznio predsjednik Rusije.

Na konferenciji za medije u Vijetnamu, Tramp se distancirao od jučerašnjih komentara kojima je sugerirao da vjeruje Putinu, zbog čega su uslijedile kritike iz SAD čije su obavještajne agencije odavno zaključile da se Rusija miješala u izbore zahvaljujući kojima je Tramp ušao u Bijelu kuću.

- Kada je riječ o tome da li ja vjerujem ili ne, ja sam na strani naših agencija, posebno u sadašnjem sastavu. Pošto ih sada vode fini ljudi, veoma vjerujem našim obavještajnim agencijama - kazao je Tramp, nakon sastanka s vijetnamskim predsjednikom Tran Đaj Kvangom.

Tramp je jučer, prilikom dolaska u vijetnamsku prijestonicu Hanoj, nakon završetka samita APEC, izjavio da ima dobar odnos s ruskim predsjednikom Putinom za kojeg je kazao da se "uvrijedio zbog optužbi za miješanje u predsjedničke izbore u SAD".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.