GLOBUS

Arapi traže od Rusije da prave zajednički putnički avion

Avaz.ba

13.11.2017

Rusija i UAE planiraju zajednički razvoj civilnog aviovna baziranog na ruskom mlaznjaku MC-21, rekao je izvršni direktor kompanije Rostek Sergej Čemezov.

-Oni žele da zajedno kreiramo veliki transportni avion, kao i putnički avion na osnovu MC-21.400. Imaju mnogo želja - rekao je Čemzov novinarima na marginama aero samita u Dubaiju.

Prema njegovim riječima, dvije zemlje će uskoro formirati radnu grupu koja bi radila na razvoju novog aviona.

UAE je dom dvije najveće avio-kompanije na svijetu, Emirejts i Etihada, kao i nekoliko manjih.

Ruski zamenik premijera Dmitrij Rogozin rekao je da Rusija razvija specijalnu verziju MC-21 za tržište Bliskog istoka.

Avion MC-21 je dvomotorni putnički avion kratkog i srednjeg dometa. Proizvela ga je kompanija Irkut, dio državne Ujedinjene avio-proizvodne korporacije.

Za razliku od starih sovjetskih letjelica, novi avion je sagrađen od kompozitnih materijala koji pomažu da se smanji težina i pojača njegova komercijalna efikasnost. U njega će biti ugrađeni novi motori ruske proizvodnje koji se sada prave.

Ruski nacionalni avio-prevoznik Aeroflot i druge ruske avio-kompanije počele su sve više da se oslanjaju na Boingove i Erbasove avione, ali je vlada kao glavni prioritet proglasila oživljavanje domaće avio-industrije.

-Za nas su UAE važna zemlja, razvijamo odnose s njima, kao i sa Saudijskom Arabijom. Do sada, postojala je neka vrsta američkog monopola, ali mi sada počinjemo da mijenjamo tu situaciju - rekao je Rogozin.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.