GLOBUS

Počinje novi rat na Bliskom Istoku?

Avaz.ba

13.11.2017

Libanski premijer Sad el Hariri koji je prošle sedmice podnio ostavku, a izvori navode kako se nalazi u Saudijskoj Arabiji gdje je zapravo zarobljen, jučer se napokon oglasio u televizijskom intervjuu i rekao kako nije tačno da se nalazi u saudijskom zarobljeništvu te da će se vratiti u Liban kroz nekoliko dana, kako bi potvrdio svoju ostavku na mjesto premijera, prenose agencije.


Regionalno pitanje

Naime, on je sugerirao kako postoji mogućnost da povuče svoju ostavku, ukoliko libanski Hezbolah prestane s "uplitanjem" u regionalna pitanja. Konkretno je istakao kako bi uvjet za opoziv njegove ostavke bio taj da Hezbolah pristane na neuključivanje u regionalne sukobe kao što je rat u Jemenu.

Libanci, uključujući i Haririjeve pristalice ne žele destabilizaciju zemlje. Međutim, Saudijska Arabija je želi, naročito ako takva destabilizacija može smanjiti iranski utjecaj. Isto se pokušalo u Siriji, ali tamo je, kako stvari stoje, situacija završila loše po arhitekte projekta destabilizacije jer Iran danas u Siriji zapravo ima puno veću ulogu nego što je imao prije početka rata 2011.

Nakon Haririjeve ostavke, Saudijska Arabija poručila je, kako im je Liban "objavio rat". Kao potencijalni argument koriste tvrdnju da je Hezbolah, u saradnji s Iranom, snabdio jemenske Hute balističkim raketama, pa su oni prije sedmicu gađali saudijski međunarodni aerodrom u glavnom gradu Rijadu.

Prošlog petka je lider Hezbolaha, Hasan Nasralah, poručio kako je Saudijska Arabija ta koja je Libanu objavila rat.

Podrška vlastima

Zapadne zemlje, na čelu sa SAD i Francuskom, izrazile su podršku libanskim vlastima, signalizirajući kako u ovom projektu neće podržati Saudijsku Arabiju. Međutim, Saudijskoj Arabiji, podrška i ne treba - dovoljno je da Zapad jednostavno "okrene glavu", kao u slučaju Jemena.  

Saudijska Arabija želi Liban baciti na koljena, a ako treba i zapaliti ga novim građanskim ratom, jer je to zemlja u kojoj postoji i jedino može postojati Hezbolah.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.