GLOBUS

EU se približila realizaciji ideje zajedničke vojne snage

( AFP)

Avaz.ba

14.11.2017

Evropska unija je napravila važan korak ka značajnim vojnim promjenama, 23 od 28 država članica danas je potpisalo program zajedničkih vojnih ulaganja u opremu, istraživanje i razvoj. 


Razvijanje zajedničke vojne snage

Cilj sporazuma jeste razvijanje zajedničke vojne snage koja će biti dostupna za zasebne operacije ili u koordinaciji sa NATO-om, piše ''The New York Times''.

Zajednički sporazum također treba da smanji evropski vojni budžet i promovira zajedničke projekate u cilju smanjenja dupliranja investicija i bespotrebnih troškova.

Na svečanosti potpisivanja u Briselu, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, Federika Mogerini (Federica Mogherini) je ovaj sporazum nazvala "značajnim trenutkom u vojnoj historiji Evrope".

Žan Ives Le Diran (Jean-Yves Le Drian), francuski ministar inostranih poslova i bivši ministar odbrane, izjavio je da je sporazum nastao kako bi poboljšali saradnju među državama, napominjući da je potpisan u vrijeme značajnih tenzija u Evropi i učestalih terorističkih napada.

Nedostatak zalaganja predsjednika SAD-a

Evropski lideri su istakli i nedostatak entuzijazma predsjednika Donalda Trampa (Trump) za NATO i druge multilateralne institucije. Njemačka kancelarka Angela Merkel je u maju izjavila da je era u kojoj su se mogli u potpunosti osloniti na druge djelimično prošla i da Evropljani sudbinu moraju uzeti u svoje ruke.

Međutim, Merkel je također dodala je da bi na koordinaciji Evrope trebali raditi sa Sjedinjenim Američkim Državama i Britanijom.

Velika Britanija je godinama blokirala ideju zajedničke vojne snage, naglašavajući da bi stvaranje evropske vojske moglo smanjiti vrijednost NATO-a i Londonski sporazum sa Vašingtonom, umjesto toga su podržali bilateralni sporazum sa Francuskom.

Međutim, nakon Bregzita, druge države u bloku - naročito Francuska, Njemačka, Italija i Španija, dugotrajnu ideju o vojnoj saradnji vide kao način da svojim građanima pokažu da bi Brisel mogao adekvatno odgovoriti na zabrinutost o sigurnosti građana i sprečavanju terorizma.

Mimo Velike Britanije, zemlje članice Evropske unije koje nisu potpisale novi vojni sporazum su Danska, Irska, Malta i Portugal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.