GLOBUS

Nijemci očajni u potrazi: 1.000 eura ko nađe radnika

DW

14.11.2017

U Njemačkoj nikada poslije ujedinjenja nije vladala tako velika potražnja za radnom snagom.

Špigel u svom onlajn-izdanju piše: Na radiju, na plakatima, na internetu, firme vape za novim zaposlenim. Čitava privreda je u poletu, izvoz cvjeta. Mnogi Nijemci troše novac u prodavnicama. Raspoloženje među firmama je dobro kao rijetko kada.

Sada su objavljeni novi rezultati istraživanja rasta bruto-domaćeg proizvoda u ovoj zemlji, Evropskoj uniji i evrozoni. Mnogi ekonomisti upozoravaju da se Njemačka nalazi u fazi pregrijevanja. Nešto nije u redu. Ovaj bum ima karakteristike kojih u ranijim fazama uspona – nije bilo".

- Pregrijevanje nastaje kada aktuelni privredni uspon prevazilazi proizvodne mogućnosti. Ta razlika (koja se zove „rupa u proizvodnji") je u Njemačkoj sve veća. Sporovi se trenutno vode samo oko toga koliko je ona velika. Procjene se kreću od nešto više od nula odsto BDP-a pa do tri odsto. To nije nikakvo čudo, jer se rupa u proizvodnji može izmjeriti samo na osnovu podataka koji stižu sa zakašnjenjem. Jedan od pokazatelja jakog pregrijevanja jeste i nedostatak radne snage u dijelovima privrede - piše Špigel onlajn.

O nedostatku radne snage piše i list Rajnland pfalc onlajn koji prenosi jedan zanimljiv slučaj iz grada Langenfelda:

-Stručnjaci upozoravaju da će sljedećih godina u Njemačkoj vladati velika nestašica njegovatelja. To znači da je klinikama i medicinskim službama sve teže da nađu osoblje, Bolnica „Sv. Martin" u Langenfeldu je zato pribjegla neobičnoj metodi: interno je raspisala premiju od 1.000 eura za onog ko nađe kvalifikovanog negovatelja.

-Ovo je izazvalo brojne reakcije u javnosti. A šef klinike je objasnio da će novac biti isplaćen tek ako tako zaposlen personal najmanje godinu dana bude radio za tu bolnicu i to sa pola radnog vremena ili sa punim radnim vremenom. On je ukazao i da je u slobodnoj privredi normalno da se isplaćuju premije za posredovanje radne snage". S druge strane, ima i onih koji to kritikuju. Tako je predstavnik sindikata Verdi rekao da ovakva ponuda zapravo ne govori u prilog klinici koja na taj način mora da dođe do radnika."

A njemačka željeznica „Dojče ban" raspisala je ni manje ni više nego 1.000 konkursa na nova radna mjesta – sve za samo nedejlju dana, o čemu piše list Berliner morgenpost.

-Oliver denekle želi da otvori sebi nove radne erspektive. 32-godišnji kuhar je već radio razne poslove. Trenutno radi za gradsku čistoću u Hanoveru. Željeznica je ogromna firma sa sigurnim radnim mjestima, i mislim da dobro i plaća. Ni sam ne zna tačno šta bi radio, ali je najprije otišao na savjetovanje u zgradu DB u Berlinu, do kasno popodne je to uradilo još 50 njegovih sugrađana.

-Ta ponuda je dio najvećeg njemačkog konkursa za zapošljavanje. Zbog toga je zgrada pored berlinske željezničke stanice bila otvorena za zainteresovane i u subotu do 22 sata. Osim toga, tamo se već predstavilo 300 kandidata na konkretnim razgovorima o svom eventualno budućem radnom mjestu. U nedjelju je bilo deset intervjua. Jedna kandidatkinja je dobila posao. Upravljat će lokomotivom teretnog voza.

-DB, osim u Berlinu, kandidate upoznaje i u Hamburgu, Minhenu, Nirnbergu, Kalnu, Manhajmu i Frankfurtu. Traže se otpravnici vozova, prateće osoblje, na primjer, za vagone-restorane, redari, knjigovođe i, naravno, mašinovođe. Širom Njemačke se za konkus javilo oko 3.000 ljudi, a cilj DB je da do kraja ove sedmice zaposli 1.000 - piše Berliner morgenpost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.