GLOBUS

General britanske vojske preplašio svijet: Sjeverna Koreja pravi balističku nuklearnu raketu interkontinentalnog raspona

( Screenshot/Youtube)

Avaz.ba

15.11.2017

Penzionirani general britanske vojske, Ričard Berons (Richard Barrons) opisao je vojsku Velike Britanije kao "nedovoljno jakom" i upozorio da bi Sjeverna Koreja mogla nuklearnom raketom napasti London "u narednih 12 do 18 mjeseci". 

Kako kaže postoje očigledne egzistencijalne prijetnje za Veliku Britaniju koje dolaze u mnogim oblicima.

- Jedna od prijetnji je Islamska država, koji bi, kada bi pronašla adekvatno oružje za masovno uništenje, napala Veliku Britaniju.  Još jedna prijetnja je Sjeverna Koreja koja će u narednih 12 do 18 mjeseci napraviti balističku nuklearnu raketu interkontinentalnog raspona koja bi mogla stići i do Londona, tu prijetnju ne možemo riješiti i za takav napad nismo spremni. 

- Živimo u doba velike opasnosti, jake sile bi mogle, ne kažem da će, ali bi mogle, predstaviti ozbiljan problem za Veliku Britaniju - dodao je.

Berons je imao dugu vojnu karijeru koja obuhvata ture po Sjevernoj Irskoj, Kosovu, Iraku i Afganistanu.

Kao komandant Komande zajedničkih snaga, imao je odgovornosti za sve tri oružane službe. Penzioniran je prošle godine, što njegove komentare čini relevantnijim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.