Senat preispituje Trampovu nadležnost nad nuklearnim oružjem

Autor: Fena
14.11.2017 20:44
A
A
A

Prvi put u 40 godina Kongres preispituje nadležnost američkog predsjednika da pokrene nuklearni napad.

Ovo saslušanje Odbora Senata za vanjske odnose nazvano je "Nadležnost za izdavanje naredbe za korištenje nuklearnog oružja", javlja BBC.  Republikanski predsjedatelj ovog panela prošlog mjeseca optužio je predsjednika Donalda Trampa (Trump) da vodi SAD "na put ka Trećem svjetskom ratu". 

Tramp je u avgustu obećao da će na Sjevernu Koreju osloboditi "oganj i bijes kakav svijet nikad nije vidio" ukoliko ta zemlja nastavi širiti svoj program nuklearnog naoružanja.

Posljednji put Kongres je ovo pitanje razmatrao tokom četverodnevnog saslušanja u martu 1976. godine.

- Mi smo zabrinuti da je predsjednik toliko nestabilan, toliko hirovit, da je njegov proces donošenja odluka toliko impulzivan, da bi on mogao narediti napad nuklearnim oružjem koji je u drastičnom raskoraku s američkim interesima državne sigurnosti - rekao je senator Kris Marfi (Chris Murphy), Demokrata iz savezne države Konektikat.

Senatori su također željeli znati šta bi se dogodilo ukoliko bi predsjednik naredio nuklearni napad.

Robert Keler (Kehler), bivši komandant američke Strateške komande, kazao je da bi on na svojoj prethodnoj poziciji izvršio predsjednikovu naredbu za pokretanje napada ukoliko je ona zakonita.  Keler je naveo da, ukoliko bi bio nesiguran oko zakonitosti te odluke, on bi se posavjetovao sa svojim vlastitim savjetnicima. 

U određenim situacijama, Keler je objasnio, "ja bih rekao da nisam spreman da to učinim".

Senator Ron Džonson (Johnson), Republikanac iz Viskonsina upitao je šta bi se zatim desilo, na šta je Keler priznao da ne zna.

Kao vrhovni komandant oružanih snaga, predsjednik ima isključivu nadležnost da naredi nuklearni napad, koji može biti izveden s podmornice, aviona ili ispaljivanjem interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM), što predstavlja tzv. "nuklearnu trijadu". Po trenutnim propisima, američki predsjednik može pokrenuti napad ukucavanjem šifri u uređaj koji uvijek ide gdje god ide predsjednik. 

Tramp nema obavezu da se o toj odluci konstultira s bilo kim niti mu je potreban konsenzus drugih članova vlade.